Vad vore samhället i dag om inte männi­skor utfört civil olydnad? Om inte Rosa Parks hade valt det där sätet i bussen? Om inte människor försökt ta sig över Berlinmuren till väst?

Olydnadens handlingar synliggör demokratins gränser, säger regissören Lisa Färnström. Men Rosa Parks, Martin Luther King och Gandhi är olydnadens historia, menar hon. Den är redan berättad.

– Det var mer spännande att göra något om olydnad i samtiden, där det inte är uppenbart vem som är den goda. Där juryn fortfarande är ute.

I Riksteaterns föreställning ”Olydnad” möter publiken därför människor och scener som sätter i gång hjärnan och tvingar en att fundera över var den egna gränsen går.

– Vad händer om en kärring som jag blir en miljon kärringar som klättrar över stängsel och går förbi beväpnade soldater? Vi har mycket mer makt än vi någonsin kan föreställa oss, om vi bara tar den.

Så säger Agneta Norberg i föreställningen. När hon firade sin 80-årsdag önskade hon sig pengar att betala sina böter med. Böter hon fått efter att hon tillsammans med tre andra damer klippt upp ett staket och tagit sig in på Kallax flygplats för att protestera mot en flygövning som USA och Nato var inblandade i.

I andra änden av Sverige har gränspolisen kommit på att de kan begära ut information om papperslösas adresser och telefon från socialtjänsten, med tanke att de kan hitta dem och sända dem ut ur landet.

I ”Olydnad” möter vi både gränspolisen Leif och en handläggare på socialtjänsten som talar om olydnad, men i bemärkelsen att man ändå måste lyda. Som handläggaren förklarar i föreställningen:

– Klart man kan tycka det är problematiskt att vi lämnar ut kontaktuppgifter till gränspolisen, men då måste man snarare titta på hur man ska ändra den här paragrafen i utlänningslagen. Man kan ju inte tycka att de enskilda socialsekreterarna ska låta bli att lämna ut adresser. För det tycker jag blir fel.

Lisa Färnström konstaterar att det vanligaste är att folk lyder.

– Det är upp till varje person att dra en gräns, men om alla skulle sluta lyda skulle samhället inte fungera. Det är spännande, för olydnad är olika svårt. Agneta åker iväg, klipper upp ett stängsel och åker hem igen. Konsekvensen blir eventuellt lite böter. Om gränspolisen Leif vägrar deportera skulle han bli av med sitt jobb. Priset är olika högt beroende av var man befinner sig.

En som blev av med sitt jobb när hon vägrade göra det arbetet krävde är barnmorskan Ellinor. Den rikskända barnmorskan som vägrade utföra aborter och som drivit sitt fall ända upp i Europadomstolen. Ellinor finns också med.

– Det blir en mer spännande diskussion om vi lyfter olika perspektiv. Vi har ingen sens­moral och påstår ingenting. Vi vill diskutera för- och nackdelar med olydnad och var demokratins gräns går och varför den går just där. Visa på hur folk på olika sätt försöker flytta gränsen, ­säger Lisa Färnström.

”Olydnad” har urpremiär i Storuman den 25 oktober och spelas från norr och ända ner i söder under oktober, november och december.

Annat från Riksteatern i höst

Mellanstadiemusikal, familjedrama om demens eller varför inte beställa hem en föreställning till vardagsrummet? Allt är möjligt där Riksteatern drar fram över landet.

● Alla mellanstadiebarn får en egen nyskriven musikal med ”Åååå snälla följ mig”. Vilka ägnar sig åt idoldyrkan och varför? Om att hitta sig själv i gemenskap med andra. Om idoldyrkan och dess betydelse för kärlek, gemenskap och kreativitet.

Turnerar runt i landet under hösten, premiär 4 oktober i Västervik.

● Om du kan tänka dig att bjuda Carl Olof Berg på en kopp kaffe och tar ett foto av honom lovar han en föreställning hemma hos dig. Carl Olof Berg är dansare och koreograf och det är längtan efter mer intima och lustfyllda sammanhang som fått honom att skapa hemlånsprojektet ”Hemma hos dig med Carl Olof”.

● I monologen ”Var är mitt hem?” berättar skådespelaren Danjin Malinovic om flykten från forna Jugoslavien. Hur lätt är det egentligen att skapa och starta ett nytt liv i ett nytt land?

● I ”Försvinnandet” skildras en kvinnas begynnande demens ur hennes eget perspektiv. Riksteatern presenterar föreställningen som ett familjedrama om vad som händer när Alzheimers sjukdom drabbar en i familjen.

På Riksteaterns hem­sida kan du läsa mer om var och när föreställningarna spelas.