Vid Liberalernas dag i Almedalen redovisade partiet 34 olika förslag för att minska klyftorna mellan de som har fötts i Sverige och de som har flyttat hit.

Det handlar om ändrade lagar när det gäller jobben, satsning på utbildning, bostadsbyggande och blandade boendeformer samt trygghet i utsatta områden.

Dessa frågor ska Liberalerna prioritera fram till valet 2018. Enligt partiordförande Jan Björklund är det nödvändigt eftersom Sverige håller på att glida isär.

– Sverige har i praktiken avskaffat arbetsmarknaden för lågutbildade, sa han vid sin presskonferens i Almedalen.

Förslagen om en ny anställningsform kallad ”Startjobb”, lägre lön samt ändrade turordningsregler vid uppsägning är inga nyheter. Dessa förslag har Liberalerna drivit tidigare.

Enna Gerin, utredare på Katalys, menade vid ett annat seminarium att dessa förslag inte är av omsorg om de nyanlända, utan argument för att försämra löner och arbetsvillkor för alla.

Petter Johansson från Elektrikerförbundet, som deltog vid samma seminarium, håller med.

– Det är stor brist på elektriker. Lösningen för att få tag i dem är inte lägre löner utan satsning på utbildning och bostäder, säger han.

Frågan om integration togs upp vid flera seminarier under måndagen i Almedalen. Vid ett av dessa diskuterades om målet ska vara ett mångkulturellt samhälle eller om de nyanlända ska anpassa sig för att bli ”riktiga” svenskar med ”svenska värderingar”, och vad dessa värderingar i så fall är.


     Heather Grant.

Heather Grant, ambassadör från Kanada, sa att hennes land tydligt har tagit ställning för att vara mångkulturellt.

– Vi ger flyktingar permanent uppehållstillstånd från första dagen. Vi välkomnar dem och vill att de ska stanna och känna sig som hemma, säger hon.

Hon beskrev hur organisationer utanför staten och kommunerna ställer upp och hjälper till med anpassningen, språkutbildning och annat för att de nyanlända ska kunna etablera sig i samhället.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson tycker att Sverige har mycket att lära av Kanada.

– Samtidigt är det viktigt att vi står upp för det som vi anser vara grundläggande svenska värderingar, som jämställdheten mellan kvinnor och män, säger hon.