– Det är självklart för oss som byggnadsarbetare att stötta våra fruar, sambos, döttrar och vänner i deras kamp för en jämställd lön, uttryckte sig Byggnads dåvarande avtalssekreterare Torbjörn Johansson inför varslande om sympatiåtgärder med Handels under 2012 års avtalsrörelse

En jämställd lön är inte bara bra för produktiviteten – det är också nödvändigt för att hålla många äktenskap och familjer samman. Vad sägs om att fackligt aktiva förutom de traditionella bröllopslöftena vid altaret lovar att sympatistrejka när det krävs? Väldigt ofta är fackligt anslutna arbetare gifta med varandra. Om vi bara ser till medlemsantalet så är det inte svårt att förstå att fackligt engagemang är en fråga för hela familjen. IF Metall har exempelvis omkring 325 000 medlemmar medan Kommunal har strax över 500 000. Kommunal organiserar många inom kvinnodominerande yrken medan IF Metall har ett större antal män anslutna. 

De svåraste diskussionerna i den fackliga kampen och organiseringen sker vid hemmets matbord. Ofta tryter orken att ta fajten när man ser att familjen far illa. Få har råd att vänta på bättre villkor när de står utan inkomst och det finns en familj att försörja. Den här situationen har många arbetarhem befunnit sig i. Högre löner, bättre förutsättningar och mindre stress ger utdelning i form av gladare äktenskap. Därför är det i allas intressen att kvinnor inom lågavlönade yrken får högre löner och bättre arbetsvillkor. 

En jämställd arbetsmarknad skapar jämställda äktenskap. För det är ju så, att kvinnorna far illa ute på arbetet så påverkar det hela familjen. Detsamma gäller självklart männen men kampen om jämställda löner måste komma från båda parter i ett äktenskap. 

Kämpaglöden kan vara lätt att frammana i stridens hetta, men det är svårare att gå hem till partner och barn utan ordentlig lön. Solidaritet hemifrån är nyckeln till facklig organisering. När vi är trötta, utarbetade och överkörda kan partners stöd göra att vi orkar fortsätta. Därför måste vi stötta varandra i den fackliga kampen bland arbetare, oavsett om vi tillhör samma fack eller inte. 

För ekonomin är inte uppgjord av särintressen som slåss om sina beskärda delar – det är ett nystan av sociala band som knyter ihop en stark väv till samhälle. Om vi lär oss tänka så om facket så har vi nått väldigt långt – det handlar faktiskt om systrar, bröder, fruar och makar. Det handlar om vilket samhälle vi vill leva i. Vi är många som delar vardagen med varandra.