Att vistas i naturen kan ge många för­delar på hälsan: minskad stress, starkare immunförsvar, friskare hjärta, förbättrat långtidsminne och mindre huvudvärk. Dessutom kan det lindra depression, ångest och sömnproblem. Kreativitet och koncentration ökar. Forskning har även visat att personer som regelbundet är ute i skog eller trädgård känner sig gladare och mer nöjda med livet. 

Journalisten Eva Robild är redaktör för ”Trädgårdstider” i SVT och har skrivit flera böcker om trädgård och stress. Nu har hon vävt ihop sina specialområden i boken ”När själen får grönska”. Där ger hon konkreta tips på hur vi kan använda oss av natur och trädgård för vårt välmående och beskriver forskning inom ämnet. 

Jag träffar Eva Robild på mässan Nordiska trädgårdar i Stockholm. Pressrummet är lugnt och behagligt och Eva, som är klädd i blommiga byxor, tar en kopp grönt te och börjar direkt prata om att uppleva årstiden. Att försöka ta sig ut en stund på lunchen, om så bara till en liten park eller grönyta.

– Sedan blir det ett måste nästan. Om jag går en runda på 15–20 minuter så får jag mer energi och mår bättre.

”När vi är trötta så vill vi sätta oss och vila, för det är inbyggt i oss. Men hjärnan vilar bäst när vi gör något monotont – går en promenad eller rensar ogräs.”

Under samtalet trycker Eva på vikten av dagliga pauser. Riktiga pauser där hjärnan får vila. Det gör den inte medan vi använder sociala medier, ser på tv eller går ett ärende.

– När vi är trötta så vill vi sätta oss och vila, för det är inbyggt i oss. Men hjärnan vilar bäst när vi gör något monotont – går en promenad eller rensar ogräs. När vi gör något som inte kräver tankearbete vilar hjärnan. Är man väldigt stressad är det effektivt att göra något med händerna.

Eva är medveten om att många har svårt att få riktiga pauser under arbetsdagen.

– Men det brukar finnas fem minuter för dem som vill röka, då borde det finnas fem minuter för dem som vill stå och titta upp mot solen eller himlen. 

Hon säger att arbetsgivare skulle tjäna på att ge en kvarts extra lunchrast till dem som vill ta en promenad. På lediga dagar kan en shoppingutflykt byt­as ut mot en skogsutflykt. Att promenera i skog­en är särskilt bra eftersom det kombinerar vårt behov av dagsljus, motion och de positiva effekter vi får av naturen och det monotona gåendet. 

– Det finns inga mirakelmediciner som botar allt, men det närmaste man kommer  mirakelmedicin är en promenad i naturen. Man mår alltid lite bättre efteråt.

På vintern är det bäst att komma ut en stund på förmiddagen eller lunchen för att få dagsljus. 

”Jobbar du inom vården och träffar mycket folk så behöver du den här pausen där du får en stund för dig själv särskilt mycket.”

Om man mår väldigt dåligt eller har svårt att komma ut kan en början vara att odla något på balkongen eller pyssla om krukväxter. För den som har trädgård gäller det att skapa sina egna normer och inte jämföra sig med grannen. Det är viktigt att kunna återhämta sig i trädgården. Men man ska inte vara rädd för trädgårdsarbete, medan kroppen jobbar får hjärnan vila. 

– Jobbar du inom vården och träffar mycket folk så behöver du den här pausen där du får en stund för dig själv särskilt mycket.

Eva själv, som bor i skånska Höganäs, pysslar i trädgården en stund efter jobbet. Då blir hon trevligare mot familjen.

Eva skriver i boken att återhämtningen sker i flera steg, och bäst är att vara ute i naturen regelbundet och gärna en längre stund ibland. Efter ett tag kan man sortera sina tankar och i nästa steg börja ­reflektera, för att sedan släppa tankarna fria och ta in naturen med alla sinnen. Då kan hjärnan bearbeta sådant som hänt, om den inte får göra det ökar vår stress.

Själv måste jag säga att jag har fått ut ännu mer av mina skogspromenader sedan jag läst boken. 

Två övningar

Vidga dina sinnen
Gå ut i parken, skogen eller trädgården. Var stilla och bara lyssna. Blunda om du vill. Nästa gång kan du fokusera på ett annat av dina fem sinnen. 
Lyssna i alla väderstreck. Vilka ljud kan du uppfatta? Finns det någ­ot­ ljud som irriterar dig? Koncentrera dig på det störande ljudet tills det inte längre är något problem. Vilket ljud är mest behagligt? Från vilket håll kommer ljudet? Stanna och fokusera på det. 
Gå långsamt hemåt och lägg märke till om du uppfattar ljud som du inte noterade på vägen hit. 

Samla växter
Naturen är full av gåvor: bär, svamp, nötter, frukt och vilda örter som vi nyttjat sedan tidernas begynnelse. Gå en promenad med målet att hitta något ätbart i naturen. Du behöver inte plocka stora mängder, sökandet och samlandet är det viktiga. 
Klä dig efter väder. ­Rejäla skor. Ta med vatten­flaska och mellanmål, om du blir hungrig. Kompass om du går ut i en skog som du inte känner och mobiltelefon (helst på ljudlöst) om det skulle hända något. Glöm inte något att plocka i. 
Ta det lugnt, det gäller att ställa in alla sinnen på att hitta det du letar efter. Lär dig känna igen tecken på var olika växt­er finns. 
Om du är osäker på vilken växt du hittat, chansa inte. Det är ovanligt med allvarliga förgiftningar, men var vaksam. Skaffa en bra flora och modern svampbok. Självklart rör du inte fridlysta växter eller plockar på annans mark.

Övningarna kommer från ”När själen får ­grönska” av Eva Robild (Bonnier fakta).

Trädgårdsterapi

Flera landsting erbjuder i  dag trädgårdsterapi eller olika former av grön rehabilitering för stresssjuka eller deprimerade. 
Grunden kommer från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp, som håller på att ta fram en certifiering för trädgårdsterapi.