Efter ett års internutbildning – där timmar i skolbänken varvats med två praktikperioder – jobbar Camilla Morén nu som köksföreståndare. 

–  Jag hade jobbat som köksbiträde i 15 år och kände att det var dags att prova något nytt. Då är det extra roligt att få chansen att vidareutbilda sig med samma yrke som grund. För jag gillar verkligen att jobba i skolkök – inte minst att möta elever – och det får jag fortfarande göra. 

Linköpings kommuns internutbildning är helt ny och Camilla Morén är en av åtta köksbiträden som nu återvänt till köken i sin nya yrkesroll. Kommunen hade tidig­are svårt att rekrytera före­ståndare, men genom internutbildningen har man löst problemet.

–  Det känns som att vi har hittat ett bra koncept och vi kommer erbjuda flera att gå utbildningen framöver. Det känns också kul att vi på detta sätt fångar upp den kompetens som redan finns i verksamheten, säger affärsområdeschefen Åsa Kullberg. 

 

LÄS OCKSÅ: Bra att veta för dig som vill studera

 

För att få chansen att jobba som föreståndare var Camilla Morén tvungen att byta arbetsplats. Från ett tillagningskök – med åtta anställda och 1 400 elever – till ett mottagningskök med två anställda och 350 elever. 

–  Visst är det lite tråkigt att behöva lämna kollegor och elever som man lärt känna och tycker om, men jag visste ju att det antagligen skulle bli så när jag valde att ta det här steget. Det är en stor, men välkommen förändring, säger Camilla Morén.  

Större delen av arbetstiden ägnar hon åt samma uppgifter som tidigare. Hon disk­ar, städar och hanterar och serverar mat till eleverna. Det som skiljer från tidigare är en timmes kontorsarbete om dagen. 

–  Nu är jag den som ansvarar för matbeställningar och har kunskap om specialkost och tidsrapportering. Den kunskapen ska jag också lära ut till andra. Att arbetsdagarna blivit mer omväxlande är nog det bästa. 

 

LÄS OCKSÅ: Lättare att plugga vidare i år

 

En annan positiv aspekt är att det med mer ansvar följer en något högre lön. Dessutom får hon nu en året runt-anställning i stället för en uppehållstjänst. 

–  Tidigare var jag ledig sommar- och jullov, fick färre arbetsdagar per år och med det en lägre lön. Nu får jag vanliga semesterdagar och en lön som motsvarar heltid. Det är en vinst i sig.