Jag läser debattartikeln ”Vi och de – om ett delat Kommunal”.

Det finns några uppenbara fel här.

Det är inte Tobias Baudin som förhandlat fram avtal, det är en avtalsdelegation som består av vanliga medlemmar och de har att förhandla med avtalsförslagen som vanliga medlemmar har skickat in. Så börja med att rannsaka dig själv, vilka avtalsförslag har du skrivit? Vilka har du pratat med som också har skickat in förslag?

Sedan vet jag inte om vi måste ta upp att det finns två parter i en förhandling, vi (Kommunal) och arbetsgivarparten, och våra intressen går stick i stäv med varandra. Således måste man kompromissa.

Vad gäller Tobias Baudins arvode så anser jag att det är högst rimligt, utifrån att vara i tjänst dygnet runt. Likväl som jag tycker att en riksdagsledamot har snudd på lågt arvode för det jobb de utför, så är det även här.

Att kräva att ordföranden ska avstå sitt arvode för att avtalsdelegationen och arbetsgivaren inte har kommit fram till något bättre känns märkligt. Ungefär som att säga att du ska jobba dygnet runt, fast du får bara ersättning för åtta timmar per dag och såklart får du inte heller OB eller övertid, det känns inte rimligt.

Så jag skulle vilja säga nej, det är inte Tobias och hans arbete som splittrar Kommunal, det är okunskap och avundsjuka som splittrar Kommunal.

 

Patrik Enkvist,
facklig aktivist, Umeå