– Vi vill se om resurstilldelningen spelar roll. Och om den gör det får politikerna ta ställning till hur det resultatet ska hanteras, säger Maria Cederskär, personalstrateg på Örebro Kommun.

När Arbetsmiljöverket för tre år sedan jämförde arbetsmiljön i hemtjänst och teknisk förvaltning var Örebro en av de kommuner som inspekterades. Resultatet låg i linje med de andra granskade kommunerna: Hemtjänsten hade sämre villkor på i stort sett alla punkter, och de anställda var också mer sjukskrivna. I hemtjänsten hade cheferna fler medarbetare per chef, de anställda upplevde mer stress och de fick sämre stöd när det gällde bilar och teknisk utrustning.

 

LÄS OCKSÅ: Fortsatt sämre villkor i hemtjänsten

 

Kommunen har åtgärdat de brister Arbetsmiljöverket krävde, men har beslutat se över jämställdheten på en mer övergripande nivå. Den kvinnodominerade verksamheten har fortfarande högre sjuktal och en uppföljning har visat att arbetsmiljön snarare har blivit ännu sämre. Det Arbetsmiljöverket inte granskade var om hemtjänsten också får mindre resurser än verksamheten inom teknisk förvaltning. Men det är vad Örebro nu ska ta reda på.

– Arbetsmiljöverket var väldigt tydliga med att om man ska göra skillnad på en övergripande nivå i hela kommunen så är det politikerna som måste styra det arbetet, säger Maria Cederskär.

I början av november fattade kommunstyrelsen beslut om att sätta igång en förstudie för ett  projekt där tre verksamheter, en inom skolan, en inom vård och omsorg och en inom teknisk förvaltning, under en treårsperiod ska ges samma organisatoriska och resursmässiga förutsättningar utifrån Arbetsmiljöverkets granskning.

– Det handlar bland annat om att ha samma antal medarbetare per chef och samma tekniska stöd och service, säger Maria Cederskär.

Forskning har visat att det finns ett samband mellan höga sjuktal och arbetsplatser där chefen har för många medarbetare att ansvara för. Tanken är att man i projektet ska utgå från de faktorer som det finns bevis för bidrar till att skapa en frisk arbetsplats. Maria Cederskär betonar att projektet inte ska innebära att de anställda inom tekniska förvaltningen får det sämre. Bara för att arbetsmiljön där har visat sig vara bättre än inom hemtjänsten är det inte givet att tekniska kontoret har de ideala förutsättningarna heller.

Vilka resurser och vilken organisation som arbetsplatserna ska få under treårsperioden ska utredas under våren. I maj ska en handlingsplan stå klar.

– Vi måste söka forskningsmedel för finansiering, betonar Maria Cederskär.

En annan viktig del av handlingsplanen är en utredning som ska ta reda på vilken betydelse det har vilken finansieringsmodell en verksamhet jobbar under. Och framförallt hur det påverkar chefens möjlighet att ta ansvar för att det blir en bra arbetsmiljö. Hemtjänsten är ofta uppgiftsstyrd, medan teknisk förvaltning är anslagsfinansierad.

– Vi tror att det ger väldigt olika förutsättningar om du får pengar per uppdrag eller pengar per minut. Det handlar om vilken möjlighet som finns till flexibilitet och egenkontroll.

När tre år har gått ska en utvärdering göras bland annat genom medarbetarenkäter och jämförelser av sjuktal.

Vad händer om resultatet visar att den kvinnodominerade verksamheten behöver mer resurser?

– Det blir en ansvarsfråga för politiken att hantera.

Först till våren 2018 väntas verksamheterna vara igång med att arbeta under sina nya förutsättningar.