”Vinstjakten går ut över kvaliteten”
Medan en studie om kvalitet pågick minskade ägarna för ett privat äldreboende sitt krav på vinstutdelning. Varför, om inte för att ägarna själva förstod att stora vinster går ut över kvaliteten, skriver Vänsterpartiets Karin Rågsjö.
Äger man ett företag som tillverkar blöjor kan man minska kostnaderna och öka vinsten genom att låta robotar sköta produktionen. För den som driver ett äldreboende och vill tjäna mer pengar är det samma metod som gäller – att minska antalet anställda. Men här upphör också likheten. För medan färre anställda inte behöver påverka kvaliteten i tillverkningsindustrin så är lägre kvalitet en ofrånkomlig effekt i äldreomsorgen. Med färre anställda får de äldre helt enkelt vänta längre innan någon har tid att byta blöja på dem.
Välfärdsutredningen visar att personaltätheten och utbildningsnivån för de största personalgrupperna är lägre i de äldreomsorgsföretag som ägs av riskkapitalbolag. Kommunal har i en rapport nyligen visat att andelen fast personal är lägre i privat än i kommunal äldreomsorg. Det är inte så konstigt. Det är framför allt personalen som kostar i äldreomsorgen. Vill man ha stora vinster måste man spara där.
Det mänskliga mötet är avgörande för kvaliteten i omsorgen. Därför blir kvaliteten lidande när personalen på grund av underbemanning ständigt måste vara på språng och inte har tid att sätta sig ned och prata med de boende. På samma sätt gör hög personalomsättning det svårare för de äldre att känna sig trygga.
De vinstdrivna bolagens eget beteende visar att de själva inser detta samband. I Östersund gjordes en jämförande studie mellan ett privat äldreboende och ett kommunalt. Det privata äldreboendet ingår för övrigt i den koncern vars varumärke blev så belastat av en skandal som involverade blöjor att de valde att byta namn. Under den tid studien pågick minskade koncernen sitt krav på vinstutdelning för just detta äldreboende. Varför, om inte för att ägarna själva förstod att stora vinster går ut över kvaliteten? Efter studien, när vinst åter var högsta prioritet, hotade Arbetsmiljöverket med vite för att äldreboendet inte levde upp till kommunens kvalitetskrav och riktade kritik på flera punkter.
Så fort vinstjakten inte övervakas så går den före kvaliteten i äldreomsorgen. Inget visar detta tydligare än de vinstdrivna bolagens eget agerande.
Striden om vinstjakten i välfärden är ett politiskt vägval för Sverige. Ska välfärden vara riggad så att bolag kan göra så stora vinster som möjligt? Eller ska vi organisera den så att vi kan lita på att vi får en god och jämlik sjukvård, skola och äldreomsorg? För mig som vänsterpartist är svaret självklart. De äldres behov av god omsorg måste gå före bolagens vinstintressen.
Karin Rågsjö (V),
riksdagsledamot och vårdpolitisk talesperson