De sex största vård- och omsorgsjättarna gjorde under förra året vinster på 1,5 miljarder kronor. Det visar KA:s siffror. Samtidigt är lönerna i de privata företagen lägre och det är fler som jobbar deltid och är visstidsanställda än i kommunerna. Om det är rätt eller fel med vinster i välfärden har länge diskuterats och debatterats. I början på november ska regeringens utredare presentera ett förslag på hur vinsterna kan begränsas.

Kritikerna menar att vinsterna i välfärden görs på bekostnad av att personalen får sämre villkor. Andra menar att vinsterna i de privata företagen beror på att de är skickligare på att bedriva verksamheten.

 

LÄS OCKSÅ: Tre anställda om vinster i vården

 

KA har undersökt hur det ser ut med skillnaderna mellan privat och offentligt. Siffror från SCB visar att snittlönerna är högre i kommunerna. Den så kallade ofrivilliga deltiden är också högre i de privata företagen än i kommunerna. KA kan också visa att den största skillnaden ligger i antalet timanställda som är betydligt fler hos de privata företagen. Likaså är det med andelen visstidsanställningar. 

Det är galet om vinsterna i välfärden görs genom att hålla nere lönerna hos de anställda och låta dem ha osäkra anställningar för att sedan kunna redovisa vinst för bolaget. Men alla håller inte med om att det skulle vara så. Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos bransch- och arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna, tycker inte att vinsterna görs på bekostnad av sämre villkor för personalen. Och visst är det svårt att mäta kvalitet, men Kommunals ordförande Tobias Baudin är övertygad om att färre anställda som tjänar mindre och har osäkra arbetsvillkor är sämre för kvaliteten.

Regeringens förslag om att begränsa vinsterna väntas innehålla ett vinsttak på fem till tio procent av investerat kapital. Men trots det väntade förslaget är det inte troligt att mycket kommer att förändras. Det är nämligen svårt att se hur förslaget kan gå igenom riksdagen, eftersom de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna är emot vinstregleringar. Därför är det sannolikt att några arbetsgivare till läsare av denna tidning kan fortsätta att göra vinst även i framtiden.

Illustration: Magnus Bard