När skandalerna inom Kommunal avslöjades i januari i år, startade en sällan skådad medlemsflykt. I augusti månad var antalet medlemmar nere på 507 480 – en minskning från början av året med 15 705 medlemmar. Nu har vinden vänt.

– Vi har ett stort lyft i oktober månad och är nu knappt 510 000 medlemmar. Vi har ett stort antal inträden och utträden ligger helt i nivå med tidigare år, så vi är tillbaka på ett normalläge. Det är mycket mycket glädjande, säger Hanna Stenholm, medlemsadministrativ chef på Kommunal.

Redan i augusti var antalet utträden nere på normala nivåer och i september ökade Kommunal antalet medlemmar för första gången sedan skandalen. Det som satt ännu mer fart i oktober är att antalet inträden ökade ordentligt då. Hanna Stenholm tror att antalet medlemmar ökar igen på grund av arbetet som pågått sedan skandalerna.

– Det är ett samlat arbete och krafttag inom Kommunal och en påbörjad förändringsresa, säger hon.

Innan skandalerna inträffade i början på januari 2016 hade Kommunal 523 185 medlemmar. Det betyder att Kommunal fortfarande har ett minus på drygt 13 000 medlemmar.