I dag föll domen mot de inblandade i den stora bedrägerihärvan mot hemtjänstföretaget Jome i Södertälje – Sveriges längsta och dyraste rättegång genom tiderna. Södertälje tingsrätt dömer Jomes före detta vd till tre år och fyra månaders fängelse, samt sju års näringsförbud. Åklagarna hade yrkat på sex års fängelse och tio års näringsförbud för henne. Ytterligare en av de sju huvudåtalade döms till två års fängelse för grovt bedrägeri. En tredje döms till försök till bedrägeri och får villkorlig dom med dagsböter, medan övriga fyra frias helt. Tingsrätten anser inte att det är bevisat att de har deltagit i en gemensam brottsplan så som åklagarnas påstått.

 

LÄS OCKSÅ: Åklagaren positiv till domen

 

Totalt stod 32 personer åtalade. Övriga var anställda och brukare. Av dem döms 21 personer för bedrägerier. I ett fall döms en anställd till ett års fängelse eftersom det rört sig om så stora belopp, övriga döms till villkorligt med olika mycket dagsböter. En person har avlidit sedan rättegången avslutats, vilket betyder att sju personer totalt frias.

Åklagarna hade yrkat på att sammanlagt tolv personer skulle dömas till fängelse, varav fem även till näringsförbud. 

Södertälje kommun och Arbetsförmedlingen får skadestånd på sammanlagt 5,6 miljoner kronor. Jome döms att betala fyra miljoner kronor i företagsbot.

I domen konstateras att de 13 åtalade brukarna i stort sett inte haft behov av hemtjänst och att den anställde, i nästan samtliga fall en anhörig, inte heller har utfört hemtjänsten. Trots det tog företaget betalt av Södertälje kommun för hemtjänsten. I tre fall anser tingsrätten även att det är bevisat att brukare fått pengar kontant i stället för hemtjänst. Dessutom anser tingsrätten att det är bevisat att Jome på felaktiga grunder fått nystartsbidrag från Försäkringskassan.

Det var den 12 november 2013 som polisen slog till mot hemtjänstföretaget Jome i Södertälje. I mars 2015 åtalades 32 personer för grova bedrägerier mot Södertälje kommun och Försäkringskassan. Rättegången startade den 27 mars och avslutades först i juni i år, 14 månader senare. Det gör den till den längsta och dyraste rättegången någonsin i Sverige.

Polisutredningen var en del av en myndighetsgemensam insats mot grov organiserad brottslighet i Södertälje. I samma insats har också ingått det uppmärksammade mordåtalet mot Södertäljenätverket, en stor assistanshärva, ytterligare en hemtjänsthärva och ett fall med bedrägerier inom syrisk-ortodoxa kyrkan i Botkyrka utanför Stockholm.