”Skamligt och arbetarfientligt, SD!”
Nu krokar Sverigedemokraterna arm med de borgerliga för att underminera den svenska modellen. Att de vill stoppa lagen mot lönedumpning är skamligt, skriver Tobias Baudin och Anders Ferbe.
Att Sverigedemokraterna är ett löntagarfientligt parti är ingen hemlighet. Listan på SD-ställningstaganden som försvagar arbetstagarnas rättigheter kan göras lång. Dit hör nu även att partiet tänker göra borgerligheten sällskap och rösta nej till de nya regler om upphandling som civilminister Ardalan Shekarabi har föreslagit. Detta meddelar SD:s ekonomiska talesperson i Dagens Industri (2016-09-12).
Regeringen har kommit med ett konstruktivt förslag för att komma till rätta med den lönedumpning som vi sett inom upphandlade och skattefinansierade branscher.
Det gäller riktiga människor och deras villkor. Städare, taxichaufförer, och byggnadsarbetare ska inte arbeta i Sverige till löner på 20-30 kronor i timmen. Det borde vara självklart.
Men nu krokar alltså SD arm med de borgerliga för att stoppa lagförslaget. Det är skamligt.
För oss som skarpa försvarare av den svenska modellen är det självklart att svenska offentliga upphandlingar ska ställa krav på villkor enligt kollektivavtal. Vi vill naturligtvis komma till rätta med den dumpning av löner och arbetsvillkor som blir resultatet när offentliga upphandlare bara tar hänsyn till priset på varan eller tjänsten.
Men kollektivavtalsenliga villkor i offentliga upphandlingar är inte bara en fråga om att personalen ska ha anständiga löner. Det handlar i lika hög grad om att försvara den svenska modell som är grunden för svenskt välstånd – och som gynnar såväl arbetstagare och arbetsgivare som samhällsekonomin.
Idag finns cirka 680 kollektivavtal om löner och allmänna anställningsvillkor tecknade mellan svenska arbetsgivarorganisationer och arbetstagarorganisationer, enligt Medlingsinstitutets statistik. Dessa avtal omfattar ungefär 3,6 miljoner anställda. Detta är den enskilt största anledningen till att det råder ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Istället för ständiga konflikter och löner som skjuter upp och ner har vi klara spelregler och en ansvarsfull lönebildning som stärker svensk välfärd och konkurrenskraft.
Staten försvarar denna svenska, framgångsrika modell genom att inte lägga sig i lönebildningen. Det är mycket bra. Det är även bra att regeringen vill förstärka modellen genom nya upphandlingsregler om kollektivavtal. Myndigheter som köper varor och tjänster för 600 miljarder kronor om året måste naturligtvis respektera spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden. Annars blir resultatet att stora skattepengar går till att underminera den svenska modellen.
Det kan vi aldrig acceptera. Regeringen med civilminister Ardalan Shekarabi i spetsen gör därför helt rätt i att börja ställa krav på lön, arbetstid och semester i nivå med kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. Ordning och reda på arbetsmarknaden ska naturligtvis premieras i en utvecklad svensk modell. Sin vana trogen försöker Sverigedemokraterna göra de nya upphandlingsreglerna till en fråga om politisk spelteori, för att placera sig själva i samhällsdebattens centrum som både vågmästare och martyrer.
Vi tänker inte låta den viktiga frågan om den svenska modellens framtid reduceras till någonting så småttigt. Om förslaget om skärpta upphandlingsregler fälls i riksdagen är alla som röstat nej lika ansvariga för att den svenska modellen undermineras av den svenska politiken.
Tobias Baudin,
förbundsordförande Kommunal
Anders Ferbe,
förbundsordförande IF Metall
Fotnot: Debattartikeln publiceras i Kommunalarbetaren och Dagens Arbete.