”Våga snacka om skatt och politik”
När jobbskatteavdraget infördes fick vi några hundralappar mer i plånboken. Samtidigt blev jag av med kollegor, avdelningar fick stänga och arbetskamrater gick in i väggen. Allt av besparingsskäl, skriver undersköterskan Christine Marttila.
I mitt yrke som undersköterska inom landstinget pratar vi väldigt lite politik, intresset är nästan obefintligt, trots att vi arbetar i en politikerstyrd organisation. Våra högsta chefer är just politikerna!
Våra politiker fattar beslut om vilken vård de vill köpa, hur mycket akutsjukvård, ortopedi, planerade och oplanerade kirurgiska ingrepp vi ska utföra och så vidare. De kan också välja att sälja ut delar av den offentliga vården till privata aktörer. Mest intressant är att köpa vård som man kan göra vinst på, såklart. Om något säljs och i så fall vad, beror på vilka som sitter vid makten. Men också hur vi tycker att vården ska fungera, om alla ska ha rätt till lika vård, om sjukast ska få vård först eller hen med fetast plånbok.
Det är ett politiskt val vi gör när vi röstar och det påverkar vårt arbetsliv i allra högsta grad.
Något som jag gärna hade snackat mer om med alla välfärdsarbetare är skatten. Vad betyder skatterna för oss som jobbar inom sjukvården, räddningstjänsten, polisen, gaturenhållningen, skolan, barnomsorgen och äldrevården? För det första är det skattepengar som används till att betala ut våra löner. Låga skatter leder inte till högre löner, bättre arbetsvillkor eller fler kollegor för oss välfärdsarbetare!
När jobbskatteavdraget infördes fick vi några hundralappar mer i plånboken. Vi blev samtidigt av med kollegor av besparingsskäl, avdelningar på sjukhus fick stänga och arbetskamrater gick in i väggen på grund av den ansträngda arbetsmiljön. Jag tror inte att någon välfärdsarbetare tycker att det är värt hundralapparna i plånboken när man blir av med kollegor och riskerar sin hälsa.
Det spelar ingen roll hur rik eller fattig du är i Sverige, du har rätt till den sjukvård du behöver, utan att behöva bekymra dig om vad det ska komma att kosta.
När sjukvården och skolan har ett vinstintresse riskerar vi att förlora tryggheten i att alla ska få rätt till likvärdig vård och skola.
Patienter och skolbarn ska enligt mig inte vara kunder. Jag vill att alla ska få en bra vård, rätt behandling och ordentlig skolgång, alla människor ska vara lika värda i vården och skolan. Det här är politik och det tycker jag att vi ska prata mer om!
Christine Marttila
Christine Marttila
Yrke: Undersköterska akutsjukvård.
Bor: Göteborg.
Så fungerade sommaren: Den har varit tuff, men har fungerat bra tack vare fantastisk personal och vikarier.