Fantastiskt fint och varsamt berättad historia, av Sverigebekantingen Härö (Den bästa av mödrar bl a) om den estländske fäktaren Endel Nelis på flykt från den sovjetiska säkerhetspolisen under Stalintiden.

Han slår sig ner i den lilla byhålan Haapsalu, sju år efter andra världskrigets slut, och tar jobb som idrottslärare i skolan. På fritiden börjar han, trots motstånd från skolledningen, att undervisa barnen i fäktning, och blir med tiden en trygghet för de många faderlösa flickorna och pojkarna.

En dag ser ett av barnen en annons om en skoltävling i Leningrad. Endel vet att det är förenat med livsfara att åka till Leningrad och tvingas nu välja mellan att svika sina kära fäktningselever eller att riskera livet.

Denna sanna historia är både spännande och känslosam och Klaus Härö behärskar regikonsten till fullo. En kärlekshistoria löper parallellt utan att inkräkta för mycket på huvudberättelsen.

Detta var Finlands Oscarsbidrag och är mycket sevärt.