– Det har varit en mardröm. Mycket värre än jag trodde. I går (tisdag, reds anmärkning) stod trafiken still långa sträckor. Det tog en halvtimme att köra de 400-500 meterna mellan Slottsbacken och Slussen. En del bussar blev fast tjugo minuter i tunneln från Slussen till Medborgarplatsen.

Hur har passagerarna tagit det?

– En bussförare hade en passagerare som fick panik och ville ut i tunneln. Han skulle lugna den personen samtidigt som han skulle hålla koll på trafiken. Vi får ju inte släppa ut folk där. En annan förare hade folk som tvingade upp dörrarna på Skeppsbron. Det är en aggressiv stämning.

 

LÄS OCKSÅ: Bussförare jobbar mitt i kaoset

 

Har du själv märkt av det?

– När jag slutade i går meddelade jag passagerarna att bussen skulle tas ur trafik. Att de fick ta tunnelbanan en station och ta en annan buss därifrån. Då skrek en kvinna åt mig: ”om du drev ett sjukhus så skulle alla vara döda.” Vad skulle jag göra? Jag kunde bara svara ja, jag vet. Jag håller ju med dem.

Och hur har ni förare drabbats?

– Många har ju haft längre körtider än vi får ha egentligen. Och det kan vara svårt att hinna kissa. På Slussen har vi ingenstans att ställa upp bussarna så det blir att skynda sig snabbt så att bussen inte står i vägen för länge. Och så det här att möta alla arga passagerare. En del pratar om att sjukskriva sig. Vi skulle behöva mer reservförare för att klara avlösningar.

Det har ju varit känt länge att Slussen ska stängas. Varför tror du att det blev så här ändå?

– Vi är otroligt besvikna på Stockholms stad att de inte var klara med allt som skulle göras innan stängningen. De skulle måla bussfiler på gatorna, ställa om trafikljus och ta bort parkeringsskyltar. Det har inte fungerat. Vi har en bra kille här på Keolis som jobbar med de här frågorna, men vi når inte fram. Det hamnar mellan stolarna hos SL, Stockholms stad och företagen. Det finns ingen samordning. Och sedan alla bilister som kör där de inte ska på det också.

I dag är det tredje vardagen som Slussen är stängd, men det ska vara stängt i många år. Tror du att det kommer att bli bättre?

– Ja, det är åtgärder på gång. Det skulle målas bussfiler i natt – så blev det inte, men det är förhoppningsvis klart innan veckan är slut. Det ska byggas hinder för bilisterna på Skeppsbron. Jag hoppas det blir bättre. I alla fall tills alla semesterfirare kommer hem i augusti.