Tjänar jag något på senare pension?
Jag läste en sak i tidningen Arbetet torsdag 3 mars: ”Tidig pension ger liten skillnad för lågavlönad”.
I artikeln står det att en ogift heltidsarbetande kommunalare med 20 000 kronor i slutlön höjer sin inkomst som pensionär med ynka 130 kronor i månaden om hon/han går i pension vid 65 års ålder i stället för 62. Verkligen? Varför ska man då jobba en massa obetald övertid och ha en ständig ström av problem att lösa om man kan säga hej då redan vid 62 år?
Kan någon reda ut fakta? Jag vill veta för- och nackdelar och om det verkligen går att sluta vid 62 år utan att det blir en ekonomisk katastrof på något sätt.
/Nyfiken och undrande kommunalare
SVAR: När man ser olika räkneexempel är det viktigt att komma ihåg att de är just exempel, så det är alltid viktigt att ta reda på vad som gäller för just en själv med de egna förutsättningarna.
Lever jag ensam eller bor jag tillsammans med någon? Vad händer i så fall om jag blir ensam? Har jag något sparat kapital eller sommarstuga? Hur hög är min bostadskostnad? Med mera.
Beräkningarna som är gjorda förutsätter ofta rätt till delar av garantipension och fullt bostadstillägg, vilket motsvarar en bostadskostnad. Dessa ersättningar kan man få först från och med 65 år. För ensamstående är maximal bostadskostnad 5 000 kronor och för sammanboende 2 500 kronor. Det innebär att jag själv måste stå för den eventuellt överskjutande delen om jag har en högre bostadskostnad.
Fördelarna med att arbeta fram till 65 eller längre är att man under fler år får en lön att leva på, till skillnad mot en troligen betydligt lägre pension. Detta även om ett mer varaktigt arbete inte bygger på den totala nettopensionen så mycket för vissa personr.
Vad gäller att du arbetar en massa obetald övertid bör du ta kontakt med ditt lokala fack. Att arbeta övertid utan att få betalt för det är inte acceptabelt i något av Kommunals olika löneavtal.
Anne-Maria Carlsgård,
ombudsman på Kommunal