Tillbaka till Toscana

 


Foto: Anna Simonsson

Ulrika Kaving,
undersköterska, Huddinge:

Vad är din drömsemester?

– Jag drömmer mig faktiskt tillbaka till Toscana. Vi hyrde ett hus utanför Siena i juli förra året tillsammans med  en annan familj och ägnade mycket tid åt sol, bad och kortare dagsutflykter. Maten och landskap­et är fantastiskt! Därför vill jag åka tillbaka, men helst under sen vår eller tidig sommar så att man orkar göra ännu fler upptäcktsfärder. Andra gången man besöker en plats brukar man också våga göra mer på egen hand.

Blir det Toscana i år igen?

– Nej, i år kommer pengarna att gå till att bygga ut huset, men jag ser fram emot att ta vara på den svenska sommarenVi kommer att åka till actionbadet Kokpunkten i Västerås, upptäcka Stockholms skärgård och ge oss ut med tält i Stendörrens naturreservat vid Östersjökusten.

Uppskattar familjen friluftsliv? 

– Absolut, vi är scouter allihopa och kommer faktiskt att tillbringa en hel vecka på ett scoutläger med tema nordisk mytologi på fastlandet, sydväst om vikingastaden Birka. Min man och jag är ledare numera och jag kommer att hjälpa till och fixa mat till de 120 deltagarna – det blir kul!

 

LÄS OCKSÅ: 25 gratistips för semestern

 

Backpacka runt jorden

 


Foto: Tomas Bergman

Filip Grahn,
serviceman, Luleå: 

Vad är din drömsemester?

– Att åka iväg och upptäcka värld­en under en längre ledighet. Jag har inte tänkt ut något specifikt land eller plats egentligen, snarare tänkt mig någon form av jorden runt resa som sträcker sig över flera månader. Tanken är att backpacka sig runt utan att planera så mycket innan. Det vore häftigt! 

Hur kommer din semester se ut? 

– Jag har en stuga på en ö i Luleå skärgård. Där tillbringade jag hela somrarna under min uppväxt. Nu blir det betydligt mindre, men en sommar utan att vara där är inte en riktig sommar. 

Vad gör du där? 

–  Om vädret är bra räcker det gott att få komma bort från vardagen. Jag gillar att ta det lugnt och ta dagen som den kommer. Att fara ut och fiska är ett stort intresse också som jag ägnar mig åt där. Fångsten? Det blir mest gädda på sportfiskenivå. 

 

Roadtrip i USA

 


Foto: Julia Sjöberg

Johan Duesgård,
ambulanssjukvårdare, Lerum:

Vad är din drömsemester?

– Jag har alltid velat åka på roadtrip genom USA. Man ser ju så mycket av staterna i filmer och serier att det känns som ett måste att få se några av de där platserna på riktigt. New York är ett måste och Florida. Jag ser framför mig att jag och familjen far runt i en fräsig bil. Det är en dröm jag haft länge, men jag brukar skoja med kollegorna när jag tittat på kontot och säga att pengarna räckte visst inte till mer än en tältsemester i grannkommunen – men det är inte så tokigt det heller. 

Så det blir tältsemester i sommar? 

– Vi ska campa, men vi hyr en husvagn för första gången och åker till Strömstad och Böda camping tillsammans med några andra familjer. Sol och bad räcker för att göra barnen glada och när man hör deras glädjerop så mår jag också bra. Planen är annars att ligga i solstolen och läsa en bok, det hinner jag bara på semestern.

Vilken bok blir det? 

– Det har jag inte bestämt än men det brukar bli en kriminal- eller en dokumentärroman. Jag läste Svensk maffia sist om den undre världen i Sverige och förfärades över samhällsutvecklingen. Men den var riktigt bra.

Arbetares semestervanor

49 procent gör en semesterresa under året.
48 procent har tillgång till husvagn eller fritidshus.
Källa: LO-undersökning från 2013