Bollebygds kommun är en av de kommun­er som inte kräver villkor enligt kollektivavtal eller ställer sociala krav.

– Med sådana krav finns risk att anbudsgivare inte kan lämna anbud. Det vill vi inte, säger upphandlingsansvarige Anders Simonsson.

Han berättar att de flesta upphandlingar görs ihop med Borås kommun och då gäller deras kravlista, som till exempel kollektivavtalsliknande villkor och förbud mot svartarbete.

– Vissa upphandlingar gör vi själva. Vi är då för dåliga på att ställa sociala krav. Det är något vi får jobba på, säger Anders Simonsson.

 

LÄS OCKSÅ: Fler kommuner kräver schysta villkor

 

Även Svenljunga gör de flesta upphandlingar i samarbete med Borås.

– I de upphandlingar vi gör själva kräv­er vi inte kollektivavtalsliknande villkor eller ställer sociala krav på grund av att det finns en tveksamhet i nuvarande lagstiftning om rätten att ställa sådana krav, säger handläggare Michaela Calhoub.

Strängnäs och Haparanda kräver inte heller kollektivavtalsliknande villkor eller ställer sociala krav. De ska i år uppdatera sina upphandlingsregler.

Jacob Högfeldt (M), kommunalråd i Strängnäs, vill ännu inte säga vilka krav han tycker ska finnas.

 

LÄS OCKSÅ: Så fungerar en upphandling

 

Haparandas upphandlingssamordnare Monica Perdahl-Täikkö är tydligare med sin uppfattning. 

– Policyn ska uppdateras med den nya lagen som förändrar möjligheterna att kräva kollektivavtalsliknande villkor eller att ställa sociala krav. 

Hon håller inte med om att det är möjligt att ställa sådana krav innan den nya upphandlingslagen är på plats.

– Nej, det har inte gått tidigare. För mig är det naturligt att ställa dessa krav. Men så är det inte i upphandlingsvärlden, säg­er Monica Perdahl-Täikkö.