I verklighetsbaserade ”Spotlight” får vi följa de grävande journalisterna på The Boston Globe. Det är smattrande tangenter, skämtsamma konversationer på väg till nyhetsmöten och skräpmat vid datorskärmarna. Men de här journalisterna står inför ett avslöjande som kommer att skaka hela USA. Historien baseras på den verkliga skandalen i Boston år 2002 då omfattande sexuella övergrepp mot barn uppdagades inom den katolska kyrkan. Genom ett gediget pusselläggande kartlägger journalisterna övergreppen som tystats ned av både kyrkan och rättsväsendet.

Tempot är högt och vändningarna många. Lite tröttsamma blir scenerna med machomän som gör upp på tidningsredaktioner, pubar och mörka gator. Det blir tyvärr en berättelse om nästan enbart vita män.

Men samtidigt finns en berättelse som berör på djupet. Den handlar om att våga tro på sin magkänsla, och att våga ställa de besvärliga frågorna. Offren för övergreppen kommer från fattiga familjer, medan förövarna tillhör samhällets elit. Och det är många i Boston som vill skydda kyrkans anseende, även journalisternas vänner. Det här är på många sätt en berättelse om att våga stå upp för sanningen och vägra ta den lätta vägen.

Att tala fast alla säger åt dig att vara tyst.