Gerda och Edgar Wegener är ett ungt konstnärspar i 20-talets Köpenhamn. När Gerda behöver en kvinnlig modell skapas Edgars alter ego Lili. För Gerda är det en lek men inuti Edgar har allt förändrats, han har släppt fram något som han tryckt ner i många år. Gerda vill ha tillbaka sin man men hennes karriär blomstrar när hon målar av sin make i kvinnlig skepnad.

Det här är den sanna berättelsen om den första transpersonen som ska ha genomgått könskorrigering. Edgar Wegener blir Lili Elbe. Filmen är vacker och sinnlig – första gången Edgar låter handen svepa över ett par silkesstrumpor känns det som att vara där med sin egen hand.

Det skulle kunna vara lätt att gå vilse i de vackra miljöer som 20-talet inbjuder till. I viss mening gör nog regissören det, på så vis att det känns lite kulissartat med Köpenhamns soliga hamn eller Paris salonger. Den perfekta ytan. Samtidigt blundar inte Ted Hooper för svärtan. Vi får följa ett äktenskap som löses upp samtidigt som kärleken består, läkare som förklarar en transperson sinnessjuk och hur en person som är svår att könsbestämma blir nedslagen (det händer tyvärr fortfarande).

Alicia Vikander och Eddie Redmayne ger både kropp och identitet åt sina karaktärer på ett förtrollande sätt.