Exakt vad är en tillbudsanmälan?
Vad är en tillbudsanmälan och vad räknas? Hög arbetsbelastning? Stress? Slag från patienterna? Avvikelse från genomförandeplanen? Att brukarens larmsystem inte fungerar?
Ett exempel:
Personalen har skrivit tillbudsanmälan på att en patient inte får sin timmes aktivitet. Lappen lämnas till ansvarig chef. I patientens genomförandeplan står det tydligt att patienten är beviljad aktivering. Men när vi skriver tillbudsanmälan på grund av personalbrist hotar chefen oss med att vi har 24 timmar på oss att aktivera patienten. Om vi fortfarande är underbemannade och inte hinner, vad gör vi då? Någon annan brukare kan bli lidande, som inte får hjälp med beviljad insats. Då blir det ju en ny avvikelseanmälan!
/Jag bara undrar
SVAR: Arbetsgivaren ska bedöma risker, åtgärda brister och följa upp verksamheten så att ohälsa och olycksfall förebyggs. Då krävs det rutiner för hur tillbud ska uppmärksammas och rapporteras, eftersom tillbud visar var det kan finnas risker.
Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljöarbetet, men arbetsgivare och arbetstagare ska samarbeta när det gäller att rapportera och undersöka tillbuden. Det blir då lättare att vidta åtgärder innan något händer. Tillbudsanmälan enligt arbetsmiljölagen görs när en händelse hade kunnat leda till personskada eller olycka. Samtliga medarbetare är ansvariga för att rapportera in avvikande händelser, som är allt som inte stämmer med normal rutin och förväntad vård och omsorg. En avvikelse kan exempelvis röra patienters vård och behandling eller arbetsmiljön.
Att inte kunna genomföra beslutade insatser för en vårdtagare för att det finns för lite personal är en avvikelse som ska rapporteras, eftersom det så klart stressar arbetstagarna. Samtidigt har arbetsgivaren arbetsledningsrätten, ska ta ansvar och prioritera arbetsuppgifter. Arbetsgivarna har själva beslutat om vilken bemanning som krävs, vilket hänger ihop med arbetsuppgifterna som ska utföras.
Jag tycker att du/ni genast ska kontakta ert lokala fack och skyddsombud för att få hjälp med nödvändiga åtgärder på arbetsplatsen.
Ann Georgsson,
ombudsman på Kommunal