Förra veckan levererades Sveriges första specialbyggda ambulansbåt från varvet till sin hemmahamn Donsö, där också en invigning hölls. Ambulanssjuksköterskan Oscar Pihlblad är förväntansfull inför driftstarten som planeras till den första januari.

– Grunden för hela verksamheten kommer att förändras, det ska bli väldigt spännande och skojigt att prova något sådant här nytt. Det här kan bli stort.

Vad som mest särskiljer den drygt 21 meter långa och knappt 8 meter breda katamaranen från dess föregångare, är just förmågan att transportera en ambulansbil. Detta gör att ambulansen kan köra hela vägen ut genom kustbandet fram till patienten. När denne lastats in, kör ambulansen ombord för vidare transport mot fastlandet. Förutom vårdplatsen i ambulansen finns ytterligare två vårdplatser på båten. En viktig vinst är den förkortade insatstiden, menar Oscar Pihlblad.

– När det gäller stroke och hjärtinfarkt, exempelvis, så handlar det ju om sekunder. Och att slippa bli buren över kajkanter i regn eller snöoväder, det skapar både komfort och trygghet – ja även för oss. Men också trygghet i vardagen, den måste vara samma oavsett var i Göteborg man bor.

Besättningen består i starten av en befälhavare, en styrman och två ambulanssjuksköterskor. Både arbetsledning och besättning ser gärna att även ambulanssjukvårdare ska kunna arbeta på båten i framtiden.

– Nu ska vi köra in båten här, och se till att det funkar så bra som vi tror, säger David Kristensson, verkställande direktör på rederiet Northern Offshore Services AB.

Det här är M/V Rescuer

Båttyp: Katamaran.

Skrov: Aluminium.

Hastighet: 25-30 knop.

Kan transportera en ambulansbil.

Tre vårdplatser, ambulansbilen inräknad.

Täckningsområde: Göteborgs skärgård.

Utvecklad av: Northern Offshore Services AB