Tomas Buxbaum, 58 år,
ambulanssjukvårdare, AISAB, Ekerö. 

Arbetstagarrepresentant sedan 1997, gått LO:s utbildning på Runö.

Kan du påverka?

– Ja, fast jag skulle vilja påverka den operativa styrningen mer. Vi har haft en fråga uppe om scheman och det är ju vd som sköter. Inte vi i bolagsstyrelsen.

Kan du tillräckligt för ditt uppdrag?

– jag gick Runös kurs då jag började, men det var länge sedan. Skulle behöva en uppfräschning. Tidigare hade vi nätverksträffar också – väldigt bra att träffa andra och utbyta erfarenheter. I dag har vi få medlemmar och det är svårt att återkoppla det vi pratar om i styrelsen till någon.

Råd till nya representanter?

– Se till att du har ett nätverk och backup. Var inte själv. Se till att du har arbetstagarrepresentanter att bolla och diskutera med.

 

LÄS OCKSÅ: Facket osynligt i bolagens styrelser

 

Henrik Westman, 35 år,
bussförare Nettbuss stadsbussarna, Östersund.
 

Invald i år. Inte gått någon utbildning.

Kan du påverka?

– Ja, det tror jag. Vi har hela tiden nya upphandlingar och min uppgift är att följa dem och se till att det sker på rätt sätt. 

Kan du tillräckligt för ditt uppdrag?

– När det gäller ekonomi och formalia kan jag inte det. Men jag är trygg i mitt arbete och känner att jag har stöd från förbundet. Sedan hoppas jag att jag kan gå en utbildning så fort som möjligt.

Råd till nya representanter?

– Fundera inte så mycket och gräv ner dig i om och men. Hoppa på det här om du blir tillfrågad. Det behövs fler. 

 

Pegah Ardakani, 42 år,
undersköterska UNILABs, Stockholm. 

Representant sedan 2010. Inte gått någon utbildning.

Kan du påverka?

– Ja. Hos oss tar vi  i styrelsen beslut om till exempel omorganiseringar och befattningsbeskrivningar. Det har vi arbetstagarrepresentanter kunnat påverka.

Kan du tillräckligt för ditt uppdrag?

– Jag kunde ingenting om ekonomi när jag började. Man måste veta lite om att leda företag och ekonomi. Jag sa att det här förstår jag inte på ett styrelsemöte och det slutade med att jag och alla andra ledamöter fick en heldagsgenomgång med revisorn. 

Råd till nya representanter?

– Det finns inga dumma frågor. Sitter du på ett styrelsemöte och känner att det är något du vill säga eller fråga. Gör det.

 

Ellen Lundquister Udd,
Blå Stjärnans djursjukhus, Göteborg.

Suttit ett år, har inte gått någon utbildning.

Kan du påverka?

– Ja, min röst räknas lika mycket som de andras i styrelsen. De lyssnar på signaler från golvet. 

Kan du tillräckligt för ditt uppdrag?

– Om jag ska vara språkrör för mina kollegor så kan jag tillräckligt, men vad som skulle hända om felaktigt beslut som får juridiska följder vet jag inte. Jag hoppas få gå en utbildning.

Råd till nya representanter

– Hoppa på om möjligheten finns, det är ett bra sätt att påverka och få inblick i det som händer på högre nivå. Säg vad du tycker på möten och stå på dig.