Hur många dagar i sträck får jag köra?
Vi timanställda bussförare blir ofta inringda eller tillfrågade om vi kan ta vissa pass med för lång ramtid, eller om vi kan jobba när vi är lediga. Och vips, så är det för många dagar i rad. Rädd att bryta mot kör- och vilotiderna tackar man nej. Då får man mindre jobb och riskerar att de inte vill ha kvar en. Jag vill inte ta böter och kanske indraget körkort och bli av med jobbet för att jag inte vågar säga nej mer. Samtidigt vill jag inte vara orolig över att de kan kicka mig när som helst.
Hur lång ramtid får man ha när man kör linjetrafik?
Hur många dagar i sträck får man köra innan obligatorisk veckovila?
Kan facket göra något för att få arbetsgivaren att ta eventuella böter om jag skulle bli stoppad för att jag kanske brutit mot kör- och vilotidslagen?
Tar arbetsgivaren smällen vågar de inte låta oss köra olagligt. Skulle de ändå be oss behöver vi inte vara rädda för att ta arbetspasset.
/En konstant orolig timanställd sedan tre år tillbaka
SVAR: Ramtiden kan uppgå till 13 timmar per dag på linjer under 50 kilometer. Om någon linje är över 50 kilometer kan ramtiden uppgå till 13.5 timmar per dag.
Enligt kör- och vilotidsdirektivet ska den normala veckovilan inledas senast efter sex 24-timmarsperioder räknat från slutet av föregående veckovila.
Som förare är man tvungen att följa de regler som finns och man är personligt ansvarig för detta. Facket har alltid en möjlighet att begära förhandling om att arbetsgivaren ska betala böterna, men det finns inget rättsligt att hänvisa till och det blir då en så kallad intressetvist. Även företaget kan få böter om myndigheten beslutar sig för att kontrollera det. Då kan både föraren och företaget få betala. Det är dock inget som den fackliga organisationen rår över eller kan göra något åt.
Susanne Gällhagen,
ombudsman på Kommunal
Illustration: Kristin Lidström