Så skyddar du dig mot id-kapningar
Med de tio siffrorna i ditt personnummer, en förfalskad namnteckning och stulen legitimation kan en brottsling komma långt.
Så här kan du göra för att skydda ditt id.
Problemet med id-kapningar, eller identitetsintrång som det också kallas, har vuxit. Det vanligaste som händer är att någon köper varor i en annans namn. Bedragaren går sedan till utlämningsstället och visar upp en falsk eller stulen id-handling och hämtar ut varan.
Men det förekommer också att man tar dyra lån med någon annans identitet. Med en annans personnummer beställer bedragaren ut ett kreditkort eller ett snabblån och hämtar sedan ut pengarna med falskt eller stulet id-kort.
Vad kan man då göra? En viktig grej att ha koll på är om någon annan tar kreditupplysningar på en själv i syfte att ansöka om kredit eller lån. Man kan kontakta Upplysningscentralen, UC, och begära ut vilka som har tagit kreditupplysning på dig, det är kostnadsfritt en gång per år och går att göra enkelt via nätet.
Polisen uppmanar också alla att inte exponera sitt personnummer i onödan. Ett exempel är att man inte slänger post med personlig information i pappersinsamlingen.
Skulle olyckan vara framme och man blir av med sitt pass, körkort eller id-kort är det viktigt att spärra det. Det gör man genom att vända sig till myndigheten som har utfärdat id-handlingen.
Märker man att ens identitet har blivit kapad och någon handlar saker eller lånar pengar i ens namn ska man naturligtvis polisanmäla. Det gör man genom att gå till närmaste polisstation eller genom att ringa 114 14. Man kan också kontakta Skatteverket och kolla så att ingen har ändrat ens folkbokföringsadress. Det är också bra att spärra sitt personnummer hos Klarna. Klarna är en tjänst som företag använder sig av när kunder väljer att betala mot faktura.
Det finns också flera företag som försäkrar en mot id-kapning. Men de skiljer sig åt mycket i kostnad och villkor, här gäller det att vara noggrann när man jämför.
I Kommunals medlemsförsäkring ingår hjälp vid id-stöd. Det är bland annat en dygnet runt-support som hjälper en att förebygga, upptäcka och begränsa skadorna vid en eventuell id-stöld.
Om du blivit drabbad
● Polisanmäl.
● Kontakta företaget där någon handlat i ditt namn och bestrid köpet.
● Kontakta banken och kontrollera dina konton, lån och bankkort.
● Kontakta Skatteverket och kontrollera att ingen har ändrat din folkbokföringsadress.
● Spärra ditt personnummer hos Klarna.
● Spärra också personnumret hos de stora kreditupplysningsföretagen. De största är UC, Bisnode, Syna, Creditsafe och Decidas.