Skilda världar
Mansdominerade yrkesgrupper i Kommunal har högre medellöner än kvinnodominerade. I Göteborg är snittlönen för en anläggningsarbetare nära 7 900 kronor högre än för en lokalvårdare. KA:s granskning visar att gapet är bland de största i landet.
Victor Lund tycker att det är svårt att jämföra lönerna. Han är anläggningsrörläggare på Kretslopp och vatten i Göteborg och har en månadslön på 29 200 kronor.
– Arbetsuppgifterna skiljer sig så mycket åt, det gör att det är svårt att jämföra dem med varandra. Får man in bakterier i ledningarna kan det drabba många människor. Pengarna ligger i ansvarsbiten, säger Victor Lund.
KA träffar honom i boden på kajen mittemot ”Feskekörka”. Här har han och Mikael Eriksson, som tjänar 27 400 kronor i månaden, bytt en matarledning sedan i februari.
De tycker att de ska ha betalt för riskerna att jobba i trafiken, schakt som kan rasa och obehaget att ibland arbeta i avloppsvatten.
Kommunalarbetaren har samlat in lönestatistik från alla landets 290 kommuner. KA har sedan granskat medellönerna för de mest kvinno- respektive mansdominerade yrkesgrupperna (se tabellen nedan).
I Göteborg har de kvinnodominerade yrkesgrupperna lägre snittlöner än rikssnittet. Samtidigt har de mansdominerade yrkesgrupperna högre löner än rikssnittet. Om lönerna för anläggningsarbetare och fordonsförare slås ihop (se tabellen) så sticker Göteborg ut med ett snitt på 29 259 kronor jämfört med rikssnittet på 24 861 kronor. Kommunal förklarar det med att lönerna sedan några år är marknadsmässiga.
– Det går åt rätt håll. De privata har ett snitt uppåt 34 000 kronor, säger Victor Lund som också är arbetsplatsombud.
Fler kvinnor i yrket vore bra tycker arbetskamraten Mikael Eriksson och Victor Lund instämmer:
– Det gör ingen skillnad om man är man eller kvinna i vårt jobb, man måste inte vara stark, vi har till exempel lyfthjälp.
Victor Lund ser historiska förklaringar till skillnaderna.
– Det är inte bra. Vi måste jobba mer tillsammans inom Kommunal för att lyfta de kvinnodominerade grupperna.
Till Torpaskolan tar det drygt 20 minuter med 1:ans spårvagn. Där sopar Chinar Peshdari golvet i 6A:s klassrum. Hon har jobbat nästan nio år och har en heltidslön på drygt 18 900 kronor, jobbet har gett henne värk i axlarna. I dag har hon sällskap av Berivan Ücler som städar på Kålltorpsskolan och tjänar 18 715 kronor på heltid.
– Ingen är nöjd med lönen, men jag trivs med jobbet. Allt funkar bra, säger Berivan Ücler.
Att det skiljer nästan 8 000 i lön får Chinar Peshdari och Berivan Ücler att skaka på huvudet. De funderar på hur lika jobben är och om männen har ett tyngre jobb.
– Nu ska vi storstäda, alla möbler ska flyttas, det är också tungt, säger Berivan Ücler.
Både hon och Chinar Peshdari känner ett stort ansvar för att skolan ska vara ren, särskilt när vinterkräksjukan går och de torkar bajs, kiss och kräk för att barnen inte ska smitta varandra.
De tror inte att fler män i yrket skulle höja lönerna.
– Om man är outbildad och inte har erfarenhet blir det samma lön, säger Berivan Ücler.
Både hon och Chinar Peshdari anser att utbildning ska ge högre lön.
I Göteborg har politikerna i flera år tagit beslut om att löneskillnader mellan kvinnor och män ska minskas. Men trots den politiska viljan att höja lönerna i kvinnodominerade yrkesgrupper har inte
Kommunal sett att lokalvårdarna fått högre löner i Örgryte Härlanda stadsdel.
– Hur skulle jag klara mig om jag var ensamstående? Jag har två barn, säger Berivan Ücler.