Skriv papper och slipp vara orolig
Om du är sambo och har barn är det dags att tänka över vad som händer om ni separerar eller någon av er dör. KA reder ut vilka papper som du ska skriva för att kunna slappna av.
– Många tror att sambor ärver varandra. Men det gör de inte, inte ens om de har barn tillsammans, säger Maria Sellin, jurist på Roslagens Sparbank som hjälper par att se över sin juridiska situation.
Hon berättar att hon möter lika mycket ”folk i blåkläder” som akademiker. Gemensamt är att de tar tag i problemet ganska sent i livet.
– De har ofta blivit tjatade på ett tag på sin årliga rådgivning på banken. Men först när något händer, exempelvis vänner som gått bort, så bestämmer de sig.
De som är sambor och har barn tillsammans bör först fundera på att skriva ett testamente. Om den ena föräldern dör, ärver nämligen barnen allt som den avlidne ägde. Äger man huset tillsammans, är plötsligt halva bostaden barnens. Och du kan tvingas lösa ut dina barn för att få bo kvar. Ett testamente hjälper, men löser bara delvis problemet.
– Även om man skriver testamente så kan man bara begränsa barnens rätt till laglotten och det är hälften av arvslotten. Men det halverar i alla fall barnens del, förklarar Maria Sellin.
För att helt slippa riskera att inte ha råd att bo kvar i huset är det bäst att gifta sig. Då sitter du i orubbat bo som det heter. Har din man däremot barn sedan tidigare, har de rätt att få ut sitt arv.
Om ni inte vill gifta er kan det vara klokt att skriva ett samboavtal. Men det är ganska snävt och kan egentligen bara reglera vad som händer med bostaden om ni separerar. Det typiska fallet där samboavtal är aktuellt är när man flyttar ihop med sin partner, men bara den ena står på köpekontraktet och har betalat alla pengarna.
– Om ni har flyttat ihop med syftet att det ska bli er gemensamma bostad, har den andre bodelningsrätt vid separation eller dödsfall, även om bara en har betalat för lägenheten.
Det löser man med ett samboavtal där man avtalar bort rätten till halva bostaden. En möjlighet är ju så klart annars att den andre köper in sig i bostaden så att man äger lika mycket.
– Om den ene har mer pengar kan man göra upp om att båda äger bostaden, men skriva ett skuldebrev om att den ene har lånat pengar av sin partner för att kunna vara med och äga lägenheten.
Sambolagen gäller enbart bostad och bohag, det vill säga möbler och köksgeråd. Inte bankkontot, bilen eller cykeln.
– Här kan man också göra upp om vem som ska ha soffan och skriva in det i samboavtalet för att slippa bråk vid en separation. Annars spelar det ingen roll vem som betalt, det ska delas lika, säger Maria Sellin.
Sambo – det här löser du med …
Testamente: Minskar risken för att du tvingas flytta om din partner dör. Barnen ska då ha ut värdet av din andel av huset och alla andra tillgångar, med testamente får de ut hälften så mycket.
Samboavtal: Ser till att din partner inte får hälften av lägenheten eller huset som du betalt för, om ni separerar eller du avlider.
Giftermål: Ser till att det är du som ärver allt om din partner dör. Bortsett från om han eller hon har barn sedan tidigare.
Livförsäkring: Se också över vad du har för försäkringsskydd om din partner dör så att du vet att du klarar av att betala de lån ni har. Alla Kommunals medlemmar har en tjänstegrupplivförsäkring, antingen via kollektivavtalet eller medlemskapet.
Kolla juristen du anlitar har en så kallad ansvarsförsäkring. Då kan du få ersättning om du får felaktiga råd.
Ett testamente kan kosta mellan 1500 och 3000 kronor, men mer om det är komplicerade fall. Ett samboavtal kostar från 1000-lappen och uppåt.
(Testamente kan du skriva själv gratis, men du måste ha vittnen som skriver under. Många juristbyråer erbjuder gratis rådgivning på telefon eller mejl. I vissa fall kan du få råd hos din bank, men ska du skriva ett avtal så kostar det.)