SVAR: Ölandstoken blir upp till en och en halv meter hög och behöver, som de flesta buskar, då och då en översyn för att hålla sig ung och vacker. Ta bort de äldsta och tyngsta grenarna, så ger du plats för nya unga skott. Har busken länge varit obeskuren och är mycket risig kan du klippa bort alla grenar ner till ungefär 20 centimeter från marken. Med vatten och näring blir den snart fin och tät igen, men det kan ta något år innan den åter blommar.

Björnbär ger frukt från kortskott på fjolårsved och är enkel att beskära, då alla grenar som blommat och gett frukt ska klippas av nere vid marken och tas bort. Ibland är det ett trassligt och stickigt jobb om busken växer som ett nystan.  Ju mer sol och värme busken sedan får, desto större och godare bär!

Klematis är lite knepigare beroende på blomtyp. Vanliga och tidigblommande är alpklematis, kronklematis och Clematis Montana. Den sistnämnda klarar bara zon 1 eller platser med extremt bra klimat. Både alpklematisen och kronklematisen är däremot mycket härdiga och blommar på fjolårsved april-maj/juni. De kräver ingen beskärning om de inte blivit mycket stora och risiga. Clematis Viticella, italiensk klematis, är småblommig och fantastiskt tacksam då den blommar  från midsommar och fram till första frosten. Beskär den varje vår till 30-50 centimeter ovan mark. Bland storblommiga klematis är kanske blå clematis Jackmanii mest känd. Den är oftast frisk, blommar på årsskotten juli-oktober och beskärs ned till halva höjden varje vår. 

Andra exempel som blommar på årsskotten är Rouge Cardinal och Ville de Lyon, medan Nelly Moser, The President och Mme le Coultre blommar både på årsskotten och fjolårsved.  Här får man endast försiktigt putsa bort döda rankor ner till friska skott för att inte förlora den tidiga första blomningen. Sedan blommar den åter under september-oktober.