Utställning om hot mot satirtecknare
I går mördades tolv personer på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris. På Arbetets museum i Norrköping pågår just nu en utställning om hot mot satirtecknare.
– Satiren är ett viktigt verktyg för att häckla makten och visa på orättfärdigheter. En viktig röst för demokrati och allas lika värde. Tecknarna arbetar ofta ensamma vilket gör dem utsatta i sin roll. De blir misshandlade, åtalade och hotade och i vissa fall dödade. Vi ville visa att det förekommer, säger Andreas Nilsson på Centrum för politisk illustrationskonst på Arbetets museum.
Utställningen med namnet ”Hurra för yttrandefriheten!” öppnade i december och pågår till och med slutet av april. Efter dådet i Paris har den fått en obehaglig aktualitet.
– Det visar på ett smärtsamt sätt och i stor skala att hot mot tecknare är reellt. Jag fick verkligen en chock igår, säger Andreas Nilsson.
Satirens bilder häcklar makten. Det kan vara den religiösa makten, den politiska makten eller den ekonomiska makten.
– Att makten är rädd för de här bilderna visar att satiren fungerar. Satirens kraft är att den vänder perspektiven och visar att makten är löjlig, att den gör fel eller är absurd. Den får folk att skratta åt makten vilket gör att den tappar sin kraft. Bildens kraft framför texten är att den går direkt in i magen och förmedlar en känsla eller en insikt, det gör bilden väldigt kraftfull.
Utställningen visar åtta tecknare som kämpar för det fria ordet från bland annat Syrien, Bangladesh och Mexiko. En av tecknarna, Akram Raslan från Syrien, har fängslats av al-Assad-regimen och troligen mördats i fängelset på grund av sina regimkritiska teckningar.
Kommer ni att förändra något i utställningen efter vad som hänt i Frankrike?
– Troligtvis bygger vi ut utställningen med en minnestavla över de tecknare som dog. Men utställningen berättar ju samma historia. Det blir en tragisk kommentar till det faktum att tecknare lever farligt, säger Andreas Nilsson.
Visas på Arbetets museum
”Hurra för yttrandefriheten!” visas till och med 25 april på Arbetets Museum i Norrköping. Förutom teckningar av hotade satirtecknare innehåller den också bilder av norska tecknare som kommenterar hoten mot det fria ordet. Norge har just firat 200-årsjubileum av att yttrandefriheten garanteras i den norska grundlagen.
Centrum för politisk illustrationskonst eller EWK-museet som det också kallas ingår i Arbetets Museum.
I utställningen har de samarbetat med Cartoonist Rights Network International.