En utvärdering av LO:s valarbete har gjorts av Handels tidigare ordförande Lars-Anders Häggström och Lisa Pelling, utredningschef på tankesmedjan Arena Idé. Deras slutsats är att valrörelsen blev en framgång: Sverige fick en S-ledd regering och Socialdemokraterna gick också framåt i många kommuner. LO fick genomslag för sin politiska agenda och fackens viktigaste krav fick genomslag i regeringsförklaringen. Framgången beror till stor del på att LO valde att gå fram med en egen valplattform, anser utredarna.

– De förtroendevalda kände att de fick bedriva sin valrörelse, säger Lisa Pelling. De har inte varit ”partister”.

De fackligt aktivas tusentals telefonsamtal till medlemmarna visade sig ha en stor effekt.

Totalt 237 000 LO-medlemmar fick inför valet i höstas ett samtal från sitt fackförbund. Av dem som blev uppringda röstade fler på Socialdemokraterna. Effekten på andra partier blev också märkbar. Av de som fått ett samtal från facket röstade fyra procent på Sverigedemokraterna, medan 14 procent av dem som inte fick något samtal la sin röst på SD. Det visar en opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av LO. Några, men inte alla förbund, uppmanade medlemmarna att rösta på Socialdemokraterna. Inför extravalet i mars har LO satt målet att nå 150 000 medlemmar och nu ska ringkampanjen vara mer samordnad, enligt LO:s valledare Elisabeth Brandt Ygeman.

– Vi kommer att ha en ringmall och där ska budskapet vara gemensamt. LO:s styrelse har ställt sig bakom att arbeta för en S-ledd regering, säger hon.

Bland väljarna i stort visade sig valet inte resultera i någon vänstervind, konstaterar Lars-Anders Häggström. Anledningen anser han var brist på tydliga politiska skiljelinjer mellan alliansen och Socialdemokraterna.

– Men ett skäl var också att SD var en för tuff motståndare.

LO:s vice ordförande Tobias Baudin tror ändå på ett tydligt ideologiskt extraval i mars nästa år.

Frågan är hur det ska bli så mycket tydligare skillnader i det här valet, när samma politik ligger fast? Tobias Baudin menar att LO-medlemmarna nu konkret kommer att se vad de går miste om i och med att S-budgeten röstades ner. Inställd höjning av a-kassan och oförändrad sjukförsäkring till exempel.

– Men vi håller med om att Socialdemokraterna måste bli mer offensiva på jobbfronten.  Vi vill se satsningar på väg och järnväg, underhåll som länge har behövts. Och att det byggs bostäder. Det är också bra för tillväxten, säger Tobias Baudin.