SVAR: Man kan hitta en hel del spännande i en köpt julgrupp, såsom cypress, en, järnek, benved, murgröna, julstjärna, hyacinter, amaryllis, tazetter och förstås tulpaner. Det mesta går att återbruka utom möjligen julstjärnorna, som brukar vara svåra.

Den vanligaste vedartade växten brukar vara ädelcypressen, som går bra att odla utomhus i åtminstone zon 3-4. Jag har själv en utanför dörren som nu är tre meter hög och minst tio år gammal. Den kommer från just en julgrupp!

Man krukar om cypressen i vanlig planteringsjord med lite inblandning av sand eller grus och placerar den sedan på en ljus, sval plats med jämn fuktighet. Ge den en dusch då och då. Den klarar sig ofta till våren, då det är dags för utplantering.

Med benved och murgröna kan man göra samma sak: placera svalt och kontrollera och bekämpa vid behov mot spinnkvalster. Hyacinter, liljekonvaljer, tazetter och tulpaner kan man sätta i kruka eller låda med löken täckt med jord i exempelvis garaget för senare utplantering på våren.

Amaryllislök sätter du i kruka och låter sedan stjälken sakta vissna ner så att kraften går tillbaka till löken. Övervintra löken svalt och plantera sedan ut den på halvskuggig plats i trädgården när risken för frost är över. På hösten tar du åter in den i värmen och hoppas på återblomning.

Man kan även förlänga glädjen med sin grupp genom att komplettera med nya fräscha tulpaner och hyacinter efterhand som de gamla vissnar ner.