SVAR: Rönnbär är lätta att föröka, men man måste ha lite tålamod innan man får ett ståtligt träd. Som med många växter kan en viss genetisk variation förekomma. Det är alltså inte så att man får en exakt kopia av frögivaren.

Du måste inte ta en gren, utan de bär som du inte redan gjort gelé på kan du ta hand om inomhus eller lägga direkt i en låda med fuktig sand utomhus över vintern.

Tar du in dina frön eller bär måste du röta bort det köttiga runt fröna för att sedan torka och förvara fröna på lämplig plats. På vårkanten kan du ge fröna en köldknäpp i kylskåpet någon vecka för att sedan så på vanligt sätt, till exempel i en kruka med en plastpåse över.

Frön som förvarats utomhus brukar ofta gro av sig själva, men man kanske får ge sig till tåls ett tag innan de gror. De kan sedan stå kvar i sanden och växa till sig, men se till så att de inte torkar ut. Plantera sedan om dem i en ny, större kruka för tillväxt.