SVAR. Azalean har blivit en populär julblomma och har funnits i odling i Europa sedan början av 1800-talet. Den har sitt ursprung i Kina och Japan och finns i ett otal olika färgkombinationer.

Som många krukväxter är azaleorna hårt drivna och vid köp bör man välja plantor med välutvecklade knoppar. De är inte helt lätta att sköta, tycker jag, som har erfarenhet av både knoppfall och plantor döende av törst. Jordklumpen får aldrig torka ut helt, en utmaning i vårt torra inomhusklimat. Ett tips är att sänka ner krukan i vattenbad i fem minuter.

Azalean vill ha sur jord och gärna kalkfritt vatten. Regnvatten eller smält snö fungerar bra. Vill du ge näring, använd rhododendrongödsel i låga doser en gång per vecka. För att öka luftfuktigheten, ställ krukan i en större ytterkruka med några nävar lecakulor som du håller fuktiga i botten. Ett ljust fönster eller annan plats där ljus från fönstret når fram fungerar bra, liksom sval övernattning.

Gör du allt rätt kan du njuta av din blommande azalea upp till sex veckor från det att knopparna börjar slå ut. Det är ofta inte lönt att försöka spara plantan när den börjar se dålig ut, men vill du prova, så minska något på vattningen och ställ blomman svalt och ljust i fönstret och inte över ett varmt element.

När den börjar skjuta gröna skott i februari-mars, vattna mera och ge växtnäring. Har du fått blomman att överleva fram till våren är det bra om du kan placera den på en ljus plats i trädgård med fuktig rhododendronjord. Senare på hösten, vänj sakta din azalea vid inomhusklimatet och hoppas på nya knoppar!