En vild förebild
Birgitta Stenberg var den orädda författaren som utmanade normer för hur en kvinna borde leva. I dag lever hon vidare som inspiratör för inte minst unga kvinnor.
Hbtq-festivalen i Göteborg för några år sedan. Vi är en stor samling, mest kvinnor, och det brinner i våra bröst. Framför oss står Birgitta Stenberg i den regnbågsmönstrade sjal hon brukade bära. Publiken är en brokig skara som samlas i att vi ser upp till den snart 80-åriga författaren, feministen och hbtq-aktivisten. För att hon fortfarande skriver, fortfarande har sex och pratar om det också, fortfarande utmanar normer och står på barrikaderna för kvinnors och hbtq-personers rättigheter och friheter. Det går ju inte att göra annat än att jubla.
Förra veckan gick hon bort i cancer, 82 år gammal. Under sitt långa författarliv har hon mest skrivit romaner, men även dikter, barnböcker, erotiska noveller, filmmanus och faktaböcker om exempelvis biodling. Hon har hunnit med mer än de flesta, och varit vildare. Det senare speglar innehållet i många av hennes böcker, som ofta varit självbiografiska och beskrivit ett bohemiskt liv där hon utforskar världen, sin sexualitet och droger. Det var som att hon levde fullt ut, för att sedan kunna skriva om det.
I den underbara dokumentärfilmen ”Alla vilda” söker den 80-åriga Birgitta, fortfarande nyfiken och orädd vagabond, upp sin ungdoms älskarinnor. Det är vackert, roligt, livsbejakande, jag ser den om och om igen.
Dagen innan Birgitta Stenberg dog hade jag läst en intervju med henne. Hon pratade om sex med kvinnor och det roliga i att ”upptäcka nya perversioner efter 81”! Böckerna lever vidare länge hoppas jag, och för mig och många andra lever Birgitta definitivt vidare som inspiratör.
ID: Birgitta Stenberg
Född: 26 april 1932.
Död: 23 augusti 2014.
Karriär: Författare till ett 50-tal böcker. Har även varit journalist, tolk, fiskare och kommunpolitiker.
Bästa tipsen
- ”Kärlek i Europa” 1981
- ”Fritt förfall” 2006 (men skriven 1952)
- Filmen ”Alla vilda” 2012