Det säger författaren Malin Roca Ahlgren, som i dagarna kommer ut med sin lättlästa, skönlitterära bok om 11-åriga Alice. Den heter just det: Coolt med adhd (Kikkulis förlag).

Malin Roca Ahlgren är själv lärare och har mött många barn med diagnosen. Statistiskt sett har en i varje klass adhd, även om vi inte alltid ser dem. Adhd kan betyda att vissa barn är spralliga och springer omkring, men för andra barn betyder det att de bara sitter och drömmer.

De flesta tror att det bara är problem med adhd. Därför blir många barn förkrossade när de får diagnosen. För de vill inte bli retade. De vill inte vara ett problem. De vill inte att de vuxna ska bli arga hela tiden. För det är just det alla vuxna mest blir. Arga. Då är det lätt att få utbrott och bli missnöjd med sig själv. Och innerst inne känner adhd-barn nog precis det som Malin Roca Ahlgren skriver om: Jag har ju så mycket att ge, om jag bara får göra det på mitt eget sätt, om jag bara får den hjälp och den uppmuntran jag behöver.

Men hur ska vi kunna ge hjälp och förståelse om vi inte fattar?

Trots att det är så många barn som har adhd, så har det hittills inte funnits någon kurs i hur man bäst bemöter barn med diagnoser när man läst till lärare. Visst är det märkligt? Det är upp till varje enskild lärare om han eller hon vill läsa på eller gå någon fortbildningskurs. Annars står man handfallen inför dessa barns styrkor. Så säger Malin Roca Ahlgren. Hon pratar och skriver om dessa barns styrkor. Om att det är så himla viktigt att vi ser att det bor en liten Petter, Blondinbella, Caroline af Ugglas eller Bill Gates i dessa ungar.

Petter berättade för övrigt i tidningen Café om hur det var att få sin diagnos i vuxen ålder:

”Jag ser det inte som ett handikapp. Jag ser det som min Spindelmannenförmåga. Du vet när man läste serietidningar och superhjälten hade blivit stungen av en spindel, biten av en orm eller något sådant? Så är adhd för mig. När jag åker runt i skolor och berättar om min skolgång så säger jag alltid till ungarna: Glöm aldrig, aldrig att alla är olika. Alla ni har något som ingen annan har. För mig tog det 22 år att fatta det. Det var först när jag började med text och musik som jag upptäckte den grej jag är bra på.”

Hjälp barnen att upptäcka den grej de är bra på redan nu. Läs boken om Alice 11 år, gärna som högläsning i skolor och förskolor och prata med barnen. Kolla av vilka spindelmannenförmågor de tycker sig ha. För Petter har rätt, alla har någon specialkraft. Vilken är din?

Ja

Sommarens måstebok just nu är John Greens Pappersstäder (Bonnier Carlsén). En rafflande ungdomshistoria som får mitt hjärta att jubla. Lite som Döda poeters sällskap goes Ninja. Läs och njut!

Nej

Ryggradslöst! Tidningen Amelia lade sig platt för Mårten Andersson – och bröt i stället med komikern Karin Adelsköld när hon krävde att arrangören stod upp för kvinnorna i stand-up-bråket. Uselt.