Lena Svensson (se länk) funderar på att lämna a-kassan. Med aktivitetsrapporterna har kontrollen av arbetslösa börjat gå för långt, tycker hon.

På Kommunals a-kassa har man inte märkt ökade antal utträden sedan aktivitetsrapporterna infördes, men Helena Wågberg säger att hon förstår dem som väljer att lämna:

– De som har möjlighet att arbeta något satsar på det i stället för att hålla sig à jour med Arbetsförmedlingens och våra regler, det kan vara ganska vanligt. Men samtidigt stannar de allra flesta kvar eftersom de inte kan vara utan a-kasseersättningen.

Att söka arbeten som man vet att man inte får för att ha något att fylla i sin aktivitetsrapport är en annan del av byråkratin som irriterar. Följden blir att arbetsgivaren översvämmas av ansökningar. Helena Wågberg har hört talas om arbetsgivare som helt enkelt inte lägger ut lediga arbeten för att de inte vill ha merarbetet med hundratals ansökningar från människor som egentligen inte är kvalificerade att söka jobbet.

– Det är förstås ett bekymmer som har ökat med aktivitetsrapporterna eftersom man vill ha något att visa upp. Jag förstår de arbetslösa också eftersom de vill visa att de försökt med något, även om man egentligen inte ska söka jobb man inte är kvalificerad för, säger Helena Wågberg.