White Guide Junior är en tävling där omkring 300 förskolor och skolor tävlar om utmärkelser i sju kategorier. Juryn kommer oanmält till bespisningen två gånger och bedömer helhetsupplevelsen såsom näring, smak och bemötande. Even Bakke är anställd på Brunnsboskolan i Göteborg och har jobbat inom det kommunala skolköket i sju år. Han är väldigt glad men också lite förvånad över att tilldelas titeln årets skolkock 2014.

– Det känns oväntat eftersom vi inte jobbat tillsammans så länge, vi öppnade matsalen i augusti förra året. Men vi har en extremt hög lägstanivå.

En god arbetsmiljö där medarbetarna utvecklas och känner sig sedda är viktigt, tycker han. Och att kökspersonalen är utbildad.

– Även om köket är gammalt kommer man långt med kunskap och engagemang. Vi älskar det vi gör och vår verksamhet.

Even ser skolbespisningen som ett kreativt arbete. Det kräver ansvar av kockarna och köksbiträden. 

– Elever har inget val. De måste gå hit varje dag, en del i upp till nio år. Så bemötandet är väldigt viktigt. Och då måste vi ha med oss övrig personal på skolan.

Senare i veckan kommer det kanske att firas lite extra på Brunnsboskolan med efterrätt till barnen.

– Men det får bli sen. Nu ska vi servera lunch.

Vinnarna i White Guide Junior 2014

Årets Skolrestaurang: 
Fridaskolan, Mölnlycke
Årets Skolkock: 
Even Bakke, Brunnsboskolan i Göteborg
Årets Måltidschef: 
Sara Jervfors, Södertälje
Årets Skolmatskommun: 
Södertälje
Årets Gastronomiska Rektor: 
Marie Berlin, Ljungbyhedsskolan, Klippan
Årets Hållbara Offentliga Gastronomi: 
Annebo förskola, Karlskrona
Årets Förskolekök: 
Ängdala förskola, Höllviken