Wes Andersons filmer brukar vara en smällkaramell av vackra miljöer och udda karaktärer. The Grand Budapest Hotel är inget undantag. Vi får följa concierge Gustave H, som med nitisk noggrannhet tar hand om gästerna på alla möjliga tänkbara sätt. Det är 30-tal och mellankrigstid och många åker till det pampiga hotellet bara för Gustaves skull. När en av gästerna dör får han ärva en värdefull renässansmålning vilket såklart retar upp den avlidna damens släktingar. Plötsligt står Gustave H anklagat för mord och en svindlande jakt via höga alptoppar, otaliga tågresor och en spektakulär kälkfärd tar sin början.

Ralph Fiennes är fantastiskt bra som den korrekte Gustave H. Det är ovanligt att se honom spela en så komisk karaktär men nu känns det helt självklart. Varför har han inte gjort det tidigare? Wes Anderson verkar ha fått halva Hollywood att ställa upp i filmen och Jeff Goldblum och Willem Dafoe gör båda några av sina bästa roller på länge.

Andersons sinne för detaljer är en ständig njutning och det märks att han verkligen är intresserad av tiden han skildrar. Visst, handlingen är plojjig, men det är också en allvarlig film om den tid då fascismen föddes och Europa stod på randen till krig.

The Grand Budapest Hotel är ett litet mästerverk men varför är det så få kvinnliga karaktärer, Wes Anderson?