I december 2013 anordnade Kommunal och Värmlands ridsportförbund en gemensam kursdag för hästskötare. Förutom föreläsning om fackliga förmåner fick de ergonomiutbildning, där de bland annat fick testa olika styrkeövningar.

– Det är fysiskt krävande att vara hästskötare, men det finns strategier man kan använda för att belasta kroppen mindre och undvika olyckor, säger Anders Karlsson, ridskolechef och fackligt ombud på Kommunal Teknik och Fritid i Karlstad.

En av kursdeltagarna var Ann-Gerd Johansson, hästskötare på Åmåls ridklubb. Hon är mycket nöjd med kursdagen, i synnerhet ergonomiövningarna.

– Även om jag redan visste en del om lyftteknik och sådant är det bra att bli påmind. Hade jag fått gå en sådan här kurs när jag började i branschen för 30 år sedan, då hade jag nog varit bättre i kroppen i dag.

Ann-Gerd uppskattade även informationen från Kommunal, hon tycker det är bra att hästskötarna blir mer medvetna om sina rättigheter.

– Vi har en bra utveckling i branschen. När jag började här var det mindre stressigt eftersom så många barn var här och hjälpte till, men å andra sidan hade vi utedass, inget fikarum och inte alls samma säkerhetsföreskrifter.

Ridskolorna anställer i dag betydligt fler hästskötare än tidigare, till stor del för att ideella krafter försvunnit. Stallet är inte den fritidsgård för hästtokiga barn det en gång var, berättar Anders Karlsson.

– Barnen kommer hit för att delta i ridlektioner eller andra organiserade aktiviteter, sedan åker de hem. Systemet med första-, andra och – tredjeskötare till hästarna finns inte längre. Jag vet inte om det beror på kabel- TV och internet eller på att föräldrarna inte vill att barnen ska hänga i stallet när det inte händer något särskilt. Det innebär såklart högre arbetsbelastning för ridskolornas anställda.

Styrelser som driver ridskolor är däremot fortfarande ideella. Enligt Anders Karlsson uppstår ibland schismer mellan styrelse och personal, eftersom styrelsemedlemmarna ofta saknar kunskaper som är viktiga hos arbetsgivare, till exempel gällande arbetsrättsliga frågor. Dessutom är bara omkring 40 procent av hästskötarna anslutna till facket.

– Det försöker vi ändra på genom att åka runt på ridskolorna och informera om förmåner som fackligt medlemskap innebär. Skyddsombuden har hållit flera arbetsmiljökurser. Det är viktigt att stallpersonal känner till sina rättigheter.

Kommunal i Karlstad fortsätter sitt arbete med att värva medlemmar bland hästskötare, och fler kurser om arbetsrätt är på gång. Anders Karlsson tycker att de fått god respons.

– Medlemsantalet har ökat under 2013. Det känns som att vi är på väg åt rätt håll, ridskoleanställda har blivit mer medvetna om sina rättigheter och det har blivit mer ordning i fackliga frågor.

ID. Ann-Gerd Johansson

Ålder: 51 år.
Bor: Åmål.
Familj: Särbo och en son.
Utbildning: RIK0, första delen av ridlärarutbildningen.