I en källarateljé på Frejgatan i Stockholm förbereder tidigare undersköterskan Birgitta Ståhl utställningen ”Hyllning till kvinnan”. I samarbete med Folkuniversitetet visar hon och tre andra kvinnor sin konst med start 8 mars.

– Det är andra året i rad vi ordnar konstutställning till internationella kvinnodagen. Temat är kvinnor för fred. Fred och feminism hör ihop!

Kvinnokraft verkar vara en röd tråd i Birgittas liv. När hon efter många år som undersköterska inom förlossning och gynekologi började ägna sig åt konst, var det i första hand kvinnans situation i världen hon ville förmedla. Moderskap och fruktsamhet är ett övergripande tema för Birgittas skapande. Den konstform hon använder är kollage.

– Jag kan inte måla.

Birgittas man, konstnären Roberto Torregiani, som är utställningens kurator, protesterar.

– Det kan du visst, du har bara för många järn i elden.

Konstintresset väcktes på allvar när Birgitta slutade jobba i vården och blev värdinna på ett galleri.

– Jag insåg att jag hade mycket att förmedla. Det jag vill med min konst är att lyfta fram kvinnor. Jämställdhet bygger på att män och kvinnor är olika men ändå har samma värde. En kvinna är stark just i egenskap av kvinna.

De andra konstnärerna som medverkar i ”Hyllning till kvinnan” gör främst målningar i olja och tempera. Till skillnad från Birgitta, som är pensionär, jobbar de inom vård och omsorg. En av dem, Aurora Somnell, ställer ut porträtt av sina brukare i äldrevården, där hon försöker fånga deras inre snarare än deras yttre.

– Vi är olika personer med olika uttryck men har gemensamt att vi vill förmedla något positivt med konsten, samt ställa frågor och väcka diskussioner. Vi vill visa ett kvinnligt perspektiv på samhällsfrågor och sociala problem, säger Birgitta.

Om utställningen

”Hyllning till kvinnan” visas i Folkuniversitetets lokaler på Kungstensgatan 45 i Stockholm 8- 23 mars. Vernissage hålls den 8 mars mellan klockan 12.00 och 16.00. Organisatör är Eva Sandberg. Förutom Birgitta Ståhl är det Eva K. Appelgren, Aurora Somnell och Isabella Torregani som ställer ut. Inträde är gratis för alla.