I den senaste städupphandlingen låg Region Skånes fokus på städkvalitet och inte på utförande, där uppskattad städtid vanligtvis ingår i förfrågningsunderlaget. Region Skåne ville ha rena miljöer enligt städstandarden Insta 800, som handlar om att definiera och mäta renhet på ett objektivt sätt.

– Som Insta 800 fungerar har jag svårt att se att den kan kombineras med tid. Kortfattat går det ut på att, om ett rum är rent, så ska det inte städas. Det är den trend man ser inom hela upphandlingsområdet, säger Louise Strand, Region Skånes inköpsdirektör.

Vid tidigare upphandlingar har Region Skåne bett företagen att uppskatta hur lång tid städningen beräknats ta för alla områden, ihop med en månatlig kostnad. Nu har Region Skåne ingen aning om hur lång tid som avsätts för städningen, trots att Regionen fått kritik för att ha tecknat ett avtal med orimligt korta städtider i SVT:s Uppdrag Granskning 2006. Då hade en städare till exempel 36 sekunder på sig att städa en toalett på sjukhusets kvinnoklinik.

Peter Lundgren, som är städcontroller på SUS i Lund och sköter kvalitetskontroller av städningen på sjukhuset, ser inga städscheman med tidsangivelser. Enligt avtalet med Sodexo har han heller ingen rätt att begära att få se sådana uppgifter. Peter Lundgren säger att Region Skåne inte kan påverka städtiderna och han ifrågasätter nyttan av att be företagen att uppskatta städtider vid upphandlingarna. 

– Det är inte per automatik så att det blir bra städning för att städtiden finns angiven. Det finns ju olika faktorer som påverkar hur bra städningen blir, en städare kan ju till exempel göra fel eller slarva, säger han.

När KA berättar för honom att städare på sjukhuset tvingas slarva med städningen för att de inte hinner med att städa sina områden säger han att ”de får diskutera med sina arbetsledare om de inte tycker att tiden räcker till” och att ”det är Sodexo som har driftsansvar”. Trots att minskad bemanning är en vanlig konsekvens av städupphandlingar, i och med att personalkostnader utgör branschens största utgiftspost, är Region Skåne nöjd med städkvaliteten.

– Den håller sig till den allra största delen inom Region Skånes krav, säger Peter Lundgren.

När KA frågar honom hur man bedömer rimligheten i att Sodexo ska klara av att städa så rent som avtalet säger, utan att få se uppskattade städtider, säger han att koncerninköp ”vid upphandlingen tittar på totalbemanningen och ser om den är rimlig eller orimlig”. Men det har ingen gjort.

Enligt inköpsdirektör Louise Strand saknar Region Skåne ”den detaljkunskapen att avgöra exakt hur många timmar eller hur lång tid som behövs för varje rum”.

Mikael Syk är jurist vid Arbetsmiljöverket. Han blir förvånad när KA berättar att Region Skåne inte har frågat efter, eller gett sig själv möjligheter att ta del av städscheman genom avtalet med Sodexo, utan i stället fokuserat på att upphandla städkvalitet.

– Det låter ju märkligt. Det ena utesluter väl inte det andra? Landsting och regioner borde ha som mål att tid och kvalitet ska hänga ihop, säger han.   

Arbetsmiljöverket vill få in tydligare krav på systematiskt arbetsmiljöarbete vid upphandlingar.

– Man ska inte kunna konkurrera med en dålig arbetsmiljö och det är viktigt att inte fokusera så mycket på pris. Och sen måste upphandlande myndighet ha goda rutiner för att följa upp kraven man ställt, säger Mikael Syk.

Monika Ekström (MP) är regionråd och ordförande i Region Skånes Fastighets- och servicenämnd. Hon säger att hon inte har hört något om att arbetsmiljön för städarna på SUS i Lund skulle vara dålig.

Hon säger att Region Skåne ställer höga krav avseende arbetsmiljön på leverantörerna och ”de ska följa Region Skånes normer och regler”.

– Jag trodde vi hade bra uppföljning när det gäller avtalen, det ska jag vara ärlig och säga att jag trodde att vi hade, men har vi fallerat någonstans så får vi ju förbättra det, naturligtvis.

Arbetsmiljöverket har efter Kommunals 6:6a-anmälan beslutat att Sodexo ska göra en utredning som ska vara klar senast den 3 februari.

Städupphandlingen på SUS

1999: Projektet ”Städupphandling 1999” inleds efter regionfullmäktiges beslut om att förvaltningarna ska konkurrensutsätta sin serviceverksamhet.
2000: Företaget Städpartner AB vinner den första upphandlingen av städningen på Universitetssjukhuset i Lund.
2001: Städpartner AB köps upp av ISS.
2005: Städningen på sjukhuset upphandlas igen, och ISS vinner upphandlingen.
2006: SVT:s Uppdrag Granskning gör två avsnitt om Universitetssjukhuset i Lund. I det första avsnittet visas att sjukhuset är smutsigt och smutsen sätts i relation till ett ökat antal fall av vårdrelaterade infektioner i Sverige. I det andra avsnittet är utgångspunkten städarnas orimliga arbetsvillkor: för stora städområden och för korta städtider. Enligt programmet jobbar då omkring 200 städare på sjukhuset.
2010: En upphandling av städtjänster på sjukhusen i Malmö, Lund och Trelleborg inleds, men överprövas.
2011: Inleds en upphandling av enbart städningen på sjukhuset i Lund som Sodexo AB vinner. Under hösten lämnar en av Kommunals skyddsombud in en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket på grund av upplevda brister i arbetsmiljön.
2013: Kommunals regionala skyddsombud Anette Sparrhult lämnar in en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket på grund av städarnas höga arbetsbelastning. Hon kräver att företagshälsovården ska utreda risker för fysisk och psykisk ohälsa och bland annat följa med städare under hela arbetspass. Efter att Arbetsmiljöverket gjort en inspektion beslutar verket att Sodexo ska göra en utredning. Slutsatserna ska presenteras för verket senast den 3 februari 2014. Omkring 140 städare jobbar på sjukhuset.