I våras lade Kommunals regionala skyddsombud i Skåne, Anette Sparrhult, en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket på grund av städarnas höga arbetsbelastning. Bakgrunden handlar till stor del om att den avsatta städtiden inte räcker till, vilket leder till stor stress bland personalen. Ett 30-tal städare har vänt sig till företrädare för Kommunal och bett om deras hjälp för att förändra sin arbetssituation.

– Många har sagt till mig och till skyddsombud på sjukhuset att de inte hinner med att städa sina områden. Jag har följt med en städare under ett arbetspass och det var stor skillnad mellan det hon hann med och den avsatta städtiden, säger Anette Sparrhult.

KA har talat med tre städare på sjukhuset som är anställda av Sodexo AB, företaget som utför städningen på SUS Lund sedan september 2011. De vill alla vara anonyma för att ”inte få mer skit från arbetsledarna”, som en av dem uttrycker det. De kallas för Eva, Magnus och Ahmed i texten.

Alla tre menar att arbetsbelastningen är alldeles för hög. Städområdena är för stora för att de ska hinna med att städa rent och följa de hygienrutiner som finns.

– Det värsta är stressen, vi är alla väldigt stressade. Jag har kollegor som till och med har skadat sig på jobbet för att de varit så stressade. En ramlade i en trappa till exempel, säger Magnus, som själv har problem med värkande nacke och axlar.

Han har jobbat på sjukhuset ett antal år och berättar att han ”gör samma jobb som två eller tre personer gjorde förut”, när ISS skötte städningen.

Den höga arbetsbelastningen sliter på städarna.

– När man kommer hem från jobbet är man verkligen helt slutkörd. Nog för att jag har jobbat hårt tidigare, men jag har aldrig varit så trött som nu, säger Eva.

Hon uppskattar att hon skulle hinna med att städa omkring 60-65 procent av sitt städområde om hon följde de instruktioner och hygienrutiner som finns till punkt och pricka. Konsekvensen av att tiden inte räcker till blir att Eva och hennes kollegor tvingas slarva med städningen.

– Det går inte annars.  

Magnus berättar om de hygienrutiner som ska följas. När toaletterna på vissa avdelningar ska städas ska städarna bland annat bära engångsrockar, nya handskar, munskydd, använda engångsmoppar och spraya vissa ytor.

– När hygienrutinerna skärptes frågade vi våra arbetsledare om vi skulle få mer tid på oss, men det har vi inte fått. Vi städare hamnar mellan rutin­erna för hygienstäd och tiden vi får av Sodexo. Det kan vara så att man har 10-15 toaletter att städa i rad och omkring 20-25 rum på en avdelning, men det är omöjligt att hinna städa allt det och följa hygienrutinerna.

Eva har tagit upp de korta städtiderna med Sodexos arbetsledare.

– När jag har sagt att jag inte hinner med har jag bara fått kritik. De säger bara ’stick och fixa det’ eller ’gör vad du ska’.

Enligt de tre har flera kollegor sagt ifrån, men inte heller de har fått någon respons från sina respektive arbetsledare. De säger att Sodexo ”struntar i oss anställda” och Ahmed säger att städarna ”inte respekteras som människor”.

– Vi behandlas som slavar, och många är rädda för att bli av med jobbet, säger Ahmed. 

6:6a-anmälan

En 6:6a står för en anmälan enligt Arbetsmiljölagens 6:e kapitels 6:e paragraf. Det är skyddsombudet som anmäler arbetsmiljön, först till arbetsgivaren, i andra hand till Arbetsmiljöverket om man inte är nöjd med arbetsgivarens svar eller inte får något svar.