Podcasten gör alla till radiostjärnor
Radioprogram görs inte längre bara av radiostationer. De senaste åren har podcasten som medieform slagit igenom i Sverige. Och det finns något för de flesta – vare sig man är intresserad av stickning, fotboll, kändisar, historia eller politik.
2013 var året då podcasten – en sorts radioprogram som är enkelt att spela in och går att lyssna på när som helst – slog igenom på allvar.
Billy Rimgard är journalist och jobbar som webbredaktör på Sveriges Radio. Han lyssnar mycket på podcasts och gör dessutom en egen tillsammans med en kompis. Han tror att podcasts har blivit populära både hos de som gör dem och de som lyssnar för att det går att hålla sig till väldigt smala ämnen och låta dem breda ut sig.
Att det blivit stort just nu tror han hör samman med att allt fler har smarta telefoner och kan lyssna när de vill.
– Jag tror att podcastens popularitet ligger på samma utvecklingskurva som smarttelefonens framväxt. Plötsligt har man ett verktyg som gör det väldigt lätt att bära med sig den. Den bästa ingången tycker jag är just pendlingslyssnade, att hitta sina guldkorn och ha med dem on the go, säger Billy Rimgard.
Det finns podcasts om det mesta. Elin Johansson och Karin Eklund i Kalmar startade Stickpodden för drygt ett år sedan. Det var Elin som började lyssna på poddar och en dag tänkte att det vore roligt att få lyssna på en som handlade om hennes hobby. Hon skickade ett sms till Karin som hon träffat genom en stickklubb, och två dagar senare spelade de in första avsnittet i Elins garderob. I dag har Stickpodden ungefär 10 000 lyssnare per avsnitt – som kan handla om allt från bra ljudböcker att lyssna på när man stickar till vad de håller på med för stickprojekt just nu.
– Det är en podcast framför allt för folk som gillar stickning och den handlar till 70 procent om stickning. Vi pratar mycket om stickning som fenomen, om trender, om politiska arbeten som görs med hjälp av stickning… Det finns så himla mycket att prata om. I det senaste avsnittet pratar vi om skadedjur, säger Elin Johansson.
De hade ingen erfarenhet av att göra radio förut, utan har lärt sig genom att öva och titta på instruktionsvideor på internet. Stickpodden är den enda svenska podden som handlar om stickning. Lyssnarna finns över hela landet och är allt från 16-åriga tjejer som precis lärt sig sticka till äldre kvinnor som aldrig tidigare lyssnat på en podd innan de hittade Stickpodden.
– Jag tror att det är lättare att växa om man är nischad. Det finns ju en flugfiskarpod och en ölbryggarpod nu till exempel, säger Elin Johansson.
Några svenska podcasts
Camila & Mireyas podcast. Camila Astorga Díaz och Mireya Echeverría Quezada pratar antirasism, feminism och vithetsnormer. Missa inte avsnittet där Mireya går runt i Husby under oroligheterna i våras och intervjuar journalister om varför de är där och hennes mamma får ett batongslag från en polis.
Den blå hästen. Malin Åkersten Triumf intervjuar sin pappa Ulf Åkersten om Europas historia. Mamman Ulla Åkersten sitter också alltid med och flikar in då och då.
Klassresan. LO-sponsrad intervjupodd hos tidningen Nöjesguiden där personer som tv- och radioprofilen Kakan Hermansson och fotbollsspelaren Henok Goitom delar med sig av sina klassresor.
Fredagspodden med Hannah & Amanda. Systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman pratar mat, skönhet och relationer. En av Sveriges populäraste poddar.
Alex & Sigges podcast. Populär podcast där medieprofilen Alex Schulman och författaren Sigge Eklund pratar om lite allt möjligt med avstamp i sina egna liv.
Juridikpodden. Juridikprofessorn Mårten Schultz och juristen Tove Lindberg pratar om juridik på ett underhållande och lättillgängligt sätt.
Skeptikerpodden. Ifrågasätter pseudovetenskap, vidskepelse och övernaturliga fenomen och kan handla om allt från okunnig vetenskapsjournalistik till naturläkemedel och vaccin.
Det finns flera podcasts om fotboll, exempelvis Bajenpodden om Hammarby IF, DIF-podden om Djurgården, Sportbladets fotbollspodd och Från bruket till bögringen.
Så lyssnar du på podcasts
I datorn: Det finns flera webbsidor som samlar svenska podcasts, exempelvis podcasts.nu. Där går det att lyssna direkt eller klicka sig vidare till poddarnas egna webbsidor och antingen ladda ner avsnitt eller lyssna direkt. Man kan också ladda ner eller lyssna via Itunes.
I telefonen: Den som har Iphone laddar ner eller lyssnar via Itunes. För Androidanvändare finns det appar som samlar podcasts som lagts ut på Itunes, till exempel iPP Podcastplayer.
Så gör du en egen podcast
Använd datorns inbyggda mikrofon eller köp en mikrofon för några hundralappar i en teknikaffär. Det finns gratisprogram som man kan spela in i. Det är bra om man lär sig lite grundläggande klippning – sök efter instruktionsvideor på Youtube. Ett gratisprogram för klippning som många som har Mac använder sig av är Audacity. När man ska ladda upp avsnittet på Itunes använder sig många av programmet Libsyn.
Källa: Billy Rimgard