– Jag blev inbjuden för de ville ha någon från oppositionen, inte för att påverka några beslut till skillnad från företagen, säger David Boys från ISKA, världsfederationen för offentligt anställda.
  KA har tidigare på morgonen träffat Herbert Oberhänsli, vice ordförande i Nestlé.
  – Vatten är mycket viktigt för vårt företag. Och då talar jag om jordbruket, sa han.
  Han berättade om hur vattnet minskar kraftigt i norra Indien.
  – Om jordbrukarna förlorar sina inkomster på grund av vattenbrist kan vi inte heller vara där, förklarade han.
  Nestlé har under de senaste åren ökat all produktion med cirka 150 procent och samtidigt dragit ner vattenanvändningen med 70 procent.

 Herbert Oberhänsli, Nestlé.Herbert Oberhänsli.

Även Coca Cola har minskat sin vattenförbrukning.
  På frågan om inte detta är bra, svarar David Boys:
  – Varför skulle det vara bra? Faktum är att Coca Cola ändå tömmer vattenresurserna för att göra sitt ”sockervatten”, som inte är av något värde. Så vad de borde göra är att hitta en annan affärsidé än att minska på vattenmängden.
  Om det är vattenbrist, hur kan man då tillåta att Coca Cola tar ut vatten?
  Han uppmanar de svenska fackföreningarna att sluta med att bara förhandla om löner och arbetsvillkor och aktivt delta i andra frågor, som är viktiga för medborgarna.
  – Vårt jobb är att även vara närvarande på Världsvattenveckan. Tro inte att det är någon mystillställning, säger han och räknar upp representanter från Världsbanken, de regionala utvecklingsbankerna och privata företag.
  – Här fattas de viktiga besluten om världens vatten. Många företag identifierar vattenfrågor som fundamentala för deras överlevnad, säger David Boys.

Som ende person på ett seminarium tar David Boys tillfället i akt att plädera för en offentlig sektor av bra kvalité och hur bra det vore om offentliga vattenanläggningar stöttar varandra. Det gjorde Stockholm Vatten tidigare i de baltiska staterna och SIDA bidrog. Sedan blev det stopp när det blev borgerligt styre.
  – Facket borde påverka SIDA för en sådan lösning, men SIDA är fullt upptagen med samarbete med den privata sektorn, säger han, vilket det kanske ligger något i. Lite senare annonserar Indiska, Lindex, KappAhl, SIDA och SIWI, Stockholm Water Institute, att de ska samarbeta för hållbar vattenförvaltning i Indien.
  Men hur är det då med de stora vattenföretagen Suez och Veolia som brukade vara så aktiva här? De har en mycket nedtonad profil, men är inte uträknade.
  – Världsbanken satsar fortfarande på att privatisera, men är numera mer inriktade på att lokala byggföretag ska stå för vatten- och avloppsförsörjning, säger David Boys.

David Boys har i åratal varit en alternativ röst och medger att det ibland kan vara ytterst tröttsamt att slåss mot krafter som har mycket större resurser. Bara att registrera sig till Värlsvattenveckan skulle ha kostat ISKA 4 600 kronor, fast den här gången var han inbjuden och slapp betala.
  – Fackföreningarna är en utmärkt plattform för att fortsätta att ge en röst för andra alternativ, som gagnar medborgarna, säger han och det är just detta som får honom att orka.

Världsvattenveckan

Världsvattenveckan pågår på Älvsjömässan i Stockholm. Den organiseras av SIWI, Stockholm International Water Institute. Det är den 23:e veckan sedan år 1991.
Nära en femtedel, 1,2 miljarder av världens befolkning, lever redan i områden med brist på vatten. Uttaget av vatten beräknas öka med 50 procent till år 2025 i utvecklingsländerna och med 18 procent i industriländerna.