Många vill lämna äldreomsorgen
Nya siffror från Kommunal visar att var femte medlem inte vill arbeta kvar inom äldreomsorgen inom tre år. Det behövs fler arbetade timmar menar Kommunals Annelie Nordström.
Bland de unga som jobbar inom hemtjänsten, personer mellan 18 och 23, vill nära hälften byta bransch inom tre år.
– De dåliga arbetsvillkoren och den låga statusen i omvårdnadsjobben innebär att den kommunala omsorgen naggas i kanterna. När detta sker riskeras jämlik tillgång och tjänsternas kvalité. Konsekvensen blir att vissa grupper går ned i arbetstid för att ta hand om barn eller äldre anhöriga, säger Annelie Nordström i ett pressmeddelande idag.
Annelie Nordström. Foto: Björn Svensson |
Kommunals medlemsundersökning visar att var femte person tycker att det är svårt att ta en längre rast och 16 procent menar att det även är svårt att ta en kortare rast under dagen. En tydlig indikator på en pressad arbetssituation som innebär sämre omsorg menar Kommunal.
Var fjärde tillfrågad undersköterska eller vårdbiträde menar att risker uppstår minst en gång i veckan. Var tionde upplever att risker uppstår varje dag.
Kommunals krav
1. Verksamhet i såväl kommunal regi som privat regi sak villkoras mot en minimibemanning.
2. Det lägsta antalet heltidsanställda per äldre ska regleras.
3. De äldres bedömda behov ska vara utgångspunkt för bemanningen
4. Inom några år ska: 90 procent av personalen vara tillsvidareanställda, 90 procent arbeta heltid och alla ska vara yrkesutbildade eller under vidareutbildning.