Modellen riktar sig till ungdomar mellan 19 och 25 år. Det kan vara ungdomar som redan vikarierar inom vården, eller arbetslösa som ska lockas att jobba i vården, enligt Kommunal och SKL. Under ett år jobbar man 75 procent av tiden i omsorg av äldre eller funktionshindrade och får då 75 procent av lägstalönen (motsvarar 12 540 kronor). Övriga 25 procent ägnas åt studier.

Enligt Kommunals ordförande Annelie Nordström handlar avtalet inte om att ungdomar får lägre lön än andra.
  – De arbetar ju 75 procent och får betalt för 75 procent. Sedan åtar de sig att också delta i utbildning på 25 procent. Det blir väsentligt bättre än vad de allra flesta ungdomar har i dag, de flesta arbetar mindre än halvtid och är visstidsanställda, timavlönade. Det är det du ska jämföra med. Chansen för en 20-åring utan yrkesutbildning till vården att få ett heltidsarbete, är noll i dag .

En principöverenskommelse om särskilda ungdomsavtal gjordes redan i våras, när det nya kollektivavtalet med SKL slöts. I december skrevs ett avtal som gäller ungdomar som redan är utbildade undersköterskor. Den gruppen är garanterad en tillsvidareanställning efter introduktionsåret. Någon sådan garanti finns inte i det här avtalet.
  – Och det är för att vi värnar om att vi ska hålla kompetenskrav i den här branschen, vi vill inte att hela den här branschen ska befolkas av medarbetare som saknar yrkesutbildning. Så vi har inte slagits för att de ska få fast jobb direkt efter det här introduktionsåret för då har de inte skaffat sig en yrkesutbildning än, säger Annelie Nordström.
  Men eftersom det inte finns någon garanti för fortsatt jobb – är inte risken att arbetsgivarna utnyttjar det här och helt enkelt tar in en ny introduktionsanställd när året gått ut för den första?
  – Det skulle man ju kunnat befara om man hade pratat om en bransch med begränsat antal jobb framöver. Men nu pratar vi om en bransch som kommer att behöva ett stort antal nya undersköterskor, så den risken ser vi som minimal.
  – Vad vi måste göra nu är att bygga upp en lokal struktur för att bevaka och minimera de risker som kan uppstå. Nu väljer vi att ha en positiv ingång och se vad det här kan ge.

Annelie Nordströms förhoppning är att de flesta nyanställningar av unga ska göras enligt den här modellen. Både Kommunal och SKL hoppas att regeringen skjuter till pengar, så att det blir en attraktiv modell för arbetsgivarna.  Annelie Nordström tror att timanställningarna då kan minska väsentligt.
  Studierna på 25 procent av tiden ska i första hand vara att man påbörjar en vårdutbildning eller bättrar på svenska språket, enligt Annelie Nordström.

Avtalet gäller från och med nu, och Annelie Nordström räknar med att de första kommer att kunna påbörja sådana här anställningar tidigast i höst.

Skulle du kunna tänka dig
att söka ett ungdomsjobb?

Ruya Akalin.Ruya Akalin, 19 år, timvikarie:
  – Ja, det skulle jag kunna tänka mig. Jag vill plugga till undersköterska efter studenten och jag tror att det är lättare att få fast jobb om man har en utbildning.

 

 

 

Jessica Fröström.Jessica Fröström, 23 år, vikarie:
  – Jag tycker det låter jättebra att man får en chans att komma in på arbetsmarknaden. Jag ska själv börja plugga till undersköterska på distans för att kunna få en fast tjänst.

 

 

 Enkät: Josefin Silverberg