– Vi är stolta över vårt avtal och värnar om det. Det tycker vi att kommunen också borde göra och vara stolta sin personalpolitik säger Malin Ragnegård, sektionsordförande för Kommunal i Falun.

För den kommunala omsorgspersonalen i Falun har det länge varit en självklarhet att få betalt under hela jourpasset. Avtalet har funnits sedan 1996 och innebär att personalen får betalt för alla jourtimmarna, däremot får de inte OB- och övertidsersättning. 
  – Vi är nästan förvånade över att fler inte har det. Vill folk verkligen jobba gratis?
  Det säger Jocke Johansson och han får medhåll av de andra omsorgsassistenterna som vi träffar på Kommunals kontor i Folkets hus i centrala Falun. De är inte glada över att socialnämnden ska se över avtalet. Istället vill de väcka opinion för att fler lokala avtal om reviderad jour ska slutas runt om i landet. På det sättet kanske det kan bli en självklarhet att få betalt för alla timmar som spenderas på jobbet.
  – Det är lite Florence Nightingale-känsla, vi ska göra det för att vara snälla men inte få betalt för det. Det tycker jag är ett spott i ansiktet även mot brukarna, säger Sandra Sundström.
  Flera gånger sedan avtalet slöts har det hotats av ekonomiska sparkrav. Senast när den personliga assistansen lades ut på entreprenad.
  – Skiftarbetet påverkar vår hälsa och sociala livssituation. Att vara på jobbet under jour är inte att vara fullt ledig, säger Sandra Sundström. 

Under februari, mars och april genomför Kommunal i Falun en undersökning för att se hur jourtiden ser ut, hur många gånger personalen måste stiga upp under en natt. På det sättet skulle man kunna se om kommunen skulle spara på att säga upp avtalet och istället betala för kvalificerad övertid.
  – Det är ett stort engagemang bland medlemmarna i den här frågan, säger Malin Ragnegård.
  Hon menar att sektionen kommer sätta hårt mot hårt om avtalet ryker. Alla motdrag vill hon inte avslöja men bland annat kan det lokala avtalet om måltidsuppehåll sägas upp. Det skulle tvinga arbetsgivaren att ge personalen rast även när det är svårt att gå ifrån verksamheten. De övriga omsorgsassistenterna tror också att reaktionerna kommer bli starka.
  – Jag tror att många kommer säga upp sig då, säger Jonas Wickman.

Så funkar jourtid

I Komunals avtal med Sveriges Kommuner och Landsting regleras hur jourtiden ska ersättas för anställda inom handikappomsorgen. Arbetstagaren har rätt att sova under arbetstid om verksamheten tillåter det. Hälften av jourpasset anses utgöra jour och hälften arbetstid, därmed får man betalt för hälften av jourpasset, i Falun har man ett lokalt avtal som ger betalt för hela journatten.