Kritiska uskor hinner inte med
Undersköterskorna inom vård och omsorg i Nyköping har fått nog. Personalen berättar om underbemannade enheter, allvarliga missförhållanden och aktiviteter som aldrig hinns med.
– Vi vill att cheferna ska berätta sanningen för politikerna, ingen tjänar på att hålla undan sanningen och tokspara, säger Anneli Hallqvist som startat ett diskussionsforum på Facebook för vård- och omsorgspersonal i Nyköping (se länk).
Under ett möte för några veckor sedan, som Anneli och hennes kollegor drog ihop framfördes kritiken till Jacob Sandgren (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande. Han menar att det inte finns några sparkrav från nämndens håll. Däremot har man släppt kravet att minimibemanningen ska vara 0,58 tjänster per äldre. Kravet är istället att bemanningen vid varje tillfälle ska vara tillräckligt god för att kunna garantera en god kvalitet för de boende. Det har gjort att många enheter nu är nere på så låga siffror som 0,53 till 0,55 tjänster per äldre. Det är alldeles för lågt anser Anneli Hallqvist och hennes kollegor.
– Vi hinner inte med något annat än grundomvården, inga promenader eller aktiviteter. Cheferna säger att det handlar om att omprioritera för att hinna med, men på många ställen får vi inte ens kalla in vikarier, säger Anneli Hallqvist.
Hon berättar att på några av boendena har cheferna bett personalen ljuga för de anhöriga om att aktiviteter hinns med och många av de avvikelser och anmälningar som skrivs når aldrig socialförvaltningen. Inga-Lill Hedström, huvudskyddsombud i Nyköping berättar om två Lex Sarah-anmälningar som varit på gång på de två största äldreboenden i Nyköping. Anmälan har dock inte gjorts för att personalen varit rädda för repressalier.
Finns det planer på att lägga en 6.6a anmälan om arbetsmiljön?
– Vi avvaktar med att ta ställning tills vi sett läget efter det nya mötet med vård och omsorgsnämndens ordförande och divisionscheferna, den 11:e mars, säger Inga-Lill Hedström.
Jacob Sandgren är tacksam för att undersköterskorna har berättat hur det ligger till.
– Det är allvarligt att er information inte når fram, eller att ni inte vågar berätta, sa han under mötet med uskorna, rapporterar Södermanlands Nyheter.