– Det är ett stort samhällsproblem kan jag tycka. Vård- och omsorgspersonal är en stor yrkesgrupp, säger Marie Mulder, analytiker på Försäkringskassan.

Kvinnor som jobbar inom städ och vård och omsorg har högre sjukfrånvaro än genomsnittet. Bland män är det renhållningsarbetare, vaktmästare och fritidsledare som ligger i topp.
  – Det är yrken där det är svårt att få andra arbetsuppgifter vid sjukdom. Blir man sjuk kan man inte utföra sina arbetsuppgifter, säger Marie Mulder.
  Överlag har sjukskrivningarna minskat rejält under 2000-talet, även inom Kommunals yrken.
  – Förklaringen ligger troligen i att fler än tidigare får sjuk- och aktivitetsersättning istället för sjukpenning, menar Marie Mulder.
  Sjuk- och aktivitetsersättning är en ersättning för de som inte kan jobba heltid under ett år eller mer. 

De sjukdomar som är vanligast bland Kommunals yrken är muskelsjukdomar och andra sjukdomar som leder till problem med att röra sig. Sambandet är tydligt kopplat till de riskfaktorer som finns inom yrkesgruppen. Tunga lyft, upprepande arbetsmoment och obekväma arbetsställningar är några av riskerna.
  Fortfarande är kvinnor mer sjukskrivna än män inom samma yrke, även fast skillnaderna har minskat. 2010 betalades det ut sju sjukskrivningsdagar per kvinna, för män fyra dagar.

Sjukdagar

Antal sjukdagar för kvinnor inom Kommunals yrken:
• Städare:
9,7
• Vård- och omsorgspersonal: 9,6
• Övriga servicearbetare: 18,7

Antal sjukdagar för män inom Kommunals yrken:
• Renhållnings- och återvinningsarbetare: 6,7
• Vaktmästare m fl: 6,4
• Fritidsledare: 6,1