– Det har pågått i ungefär ett halvår, säger Joakim Dahlgren, arbetsplatsombud på äldreboendet. Personalen känner sig illa berörd och en dialog har förts med anhörig och chef om vad man ska göra åt det. 

Den anhörige till den boende på äldreboendet har spelat in ljudfiler via Skype som senare spelats upp för en chef på äldreboendet. Detta för att visa att en anställd bemött den anhörige illa. Skellefteå kommuns lösning på problemet är att sätta upp en skylt om att det finns inspelningsutrustning i lägenheten. En av och på knapp finns också att använda för personalen.
  Kommunal tycker inte att kommunens åtgärd räcker.
  – Vi vill ha en garanti på att ljud och bild inte spelas in, säger Joakim Dahlgren. Vi ser inget problem med att använda Skype som ett hjälpmedel men det måste regleras så att det inte blir ett arbetsrättsligt problem.

Lars Söderberg är jurist på Datainspektionen och expert på övervakningsfrågor. Han menar att det inte är säkert att personuppgiftslagen är tillämplig i det här fallet.
  – Vi har ännu inte tagit ställning i något ärende i den här frågan så om det är lagligt eller inte kan jag inte säga i nuläget. Om moment i arbetet som omfattas av sekretess spelas in så är det känsligt. Ju känsligare saker som fastnar på bild, desto större riskerar kränkningen att bli.

Enligt lag är det inte tillåtet för en arbetsgivare att kameraövervaka för att mäta de anställdas arbetsprestationer. I det här fallet är det dock inte arbetsgivaren som satt upp kameran.
  – Vi har inte sett problemet från den här vinkeln tidigare, säger Lars Söderberg.
  På Arbetsmiljöverket i Umeå har man inget att kommentera i ärendet.